IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е планирала съдебни дела срещу германски фирми

В плана е влизала и частична национализация, както и увеличаване на тол таксите от магистрали и мостове

08:53 | 03.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Гърция е планирала съдебни дела срещу германски фирми

Какво да се прави при евентуален Grexit? Нови подробности за съображенията и размишленията при евентуално излизане на Гърция от еврозоната стават известни. След като в петък и премиерът Алексис Ципрас потвърди, че е възложил на своя вече бивш министър на финансите Янис Варуфакис да изготви "план за отбрана" в случай, че Гърция трябва да напусне валутния съюз, през уикенда станаха известни нови подробности.

В този план, според материал на вестник Efimerída ton Syntaktón, също така влизат и мащабни разследвания за корупция срещу германски компании. Съответните разследвания е трябвало да се задвижат срещу действащи в Гърция германски компании като Siemens, Lidl, Allianz, MAN и Hochtief. 



Един скандал за подкупи, свързан със Siemens, отдавна се обсъжда в Гърция. В конкретния случай дори вече има съдебна процедура. Предполага се, че служители на Siemens са платили през 1997 г. около 70 милиона евро под формата на подкупи на гръцката телекомуникационна компания OTE, за да поемат цифровизацията на телефонната мрежа на гръцкия концерн. Около дузина бивши представители на Siemens и други 40 обвиняеми са изправени пред съда от март.

Друга точка в алтернативния план на гръцкото правителство е била национализация. Така например е било предвидено одържавяването на приватизираната едва през 2013 г. лотарийна компания Opap, пише лявоориентираното издание, като се позовава на правителствени кръгове.

Планирано било и увеличаване на тол таксите по магистралите и големите мостове в цялата страна. Правителството в Атина не коментира засега информацията. 

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
v_tin
преди 8 години
Икеа бг е франчйзинг- държи я един грък, като искаш икеа- отиваш в гърция не в софия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 12
fras
преди 8 години
Странното в ситуацията с подкупите е, че гърците разследват тези, които са ги дали, а не тези, които са ги поискали и взели.Сякаш германците насила са им ги набутали тези милиони. Гръцките чиновници не са искали, те са се съпротивлявали........Но злите немци са ги заплашили, че ако не вземат тези 70 млн., ще ги убият!Пълна смешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
Nikola666
преди 8 години
През 1996-7 се говореше че IKEA ще влиза в България. Работата се разсъхна, като в последстие слухът беше че управляващата тогава БСП са поискали 1 000 000 в зелено за партийната каса. Шведите казали че с такава държава не им се занимава. Точно 10 години по-късно отново се заговори че ще идват. Обаче отново БСП бяха на власт и явно че навиците им не са се били променили, защото проекта стартира когато БСП си заминаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Следва въпросът кой е по виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
Sakamano
преди 8 години
Кой е давал подкупи знаем, но по-интересния въпрос е кой ги е поискал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още