IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Сапен: Шойбле се заблуждава за Гърция

Принципът на всеки валутен съюз не е в това да се преодоляват собствените трудности чрез манипулации на валутните курсове, вярва френският финансов министър

10:16 | 03.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сапен (вляво) и Шойбле са на различни позиции по отношение на възможния временен Grexit. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сапен (вляво) и Шойбле са на различни позиции по отношение на възможния временен Grexit. Снимка: Ройтерс

Френският финансов министър Мишел Сапен се изказа силно критично срещу предложението на германския си колега за временно излизане на Гърция от еврозоната. „Има ясно изразен френско-германски спор“, заяви Сапен в интервю за германския Handelsblatt.

„Смятам, че Волфганг Шойбле се заблуждава и дори влиза в противоречие със своята дълбоко изразена европейска воля“, заяви Сапен. По думите му обаче този спор не е „счупил“  германско-френското сътрудничество. Френският финансист уважавал позицията на Шойбле,  която според него не е защитавана „заради някаква тактика, а заради убежденията му“.

Сапен изказва желанието си за укрепване на еврозоната, заедно с Шойбле. Това обаче изключвало възможността за дори временно излизане от валутния съюз.

„Ако допуснем някой временно да излезе, това значи едно нещо. Всяка друга страна, която се намира в затруднения, ще иска да се измъкне от затрудненията чрез напасване на своята валута“, заяви Сапен.

Принципът на всеки валутен съюз според него обаче не е в това да се преодоляват собствените трудности чрез манипулации на валутните курсове. Вместо това страните трябва с реформи да засилват своята конкурентоспособност и да постигат балансиран бюджет, пояснява френският финансов министър.

Припомняме, че на 11 юли по време на решителните преговори с Гърция Шойбле изненадващо официално представи идеята си за временно излизане на Гърция от еврозоната. В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от eврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция трябва да остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“.

Впоследствие редица политици и икономисти критикуваха остро предложението на Шойбле. В предишен свой коментар Сапен заяви, че въздействието на евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция ще бъде почти незначително. "Няма да е драма за нас, ако Гърция излезе от еврото", посочи Сапен пред германското RTL Radio.

От своя страна бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че „Германия иска Гърция да бъде изхвърлена от еврото, за да стресне Франция и да я накара да приеме "модела ѝ на дисциплинарна еврозона".

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още