IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler, BMW и Audi придобиват навигационната услуга HERE за 2,5 млрд. евро

Nokia продава бизнеса, за да се фокусира върху интегрирането на Alcatel-Lucent

10:28 | 03.08.15 г. 2
Daimler, BMW и Audi придобиват навигационната услуга HERE за 2,5 млрд. евро

Консорциум от германски производители на висок клас автомобили постигна споразумение за придобиването на бизнеса на Nokia за навигационни услуги HERE срещу сумата от 2,5 млрд. евро в опит да разшири обсега на производителите на коли в света на дигиталните услуги за свързани автомобили, предава Ройтерс.

Трите автомобилни партньора – Daimler, BMW и премиум подразделението на Volkswagen – Audi, ще притежават еднакви дялове в HERE, като нито един от тях не иска да придобие мажоритарен дял, посочват в съвместното си изявление компаниите.

Финландският производител на мрежово оборудване обяви, че стойността на сделката е 2,8 млрд. евро, като в нея влиза и поемането на 300 млн. евро пасиви на HERE. Очаква се сделката да бъде завършена в края на първото тримесечие на 2016 г.

„За автомобилната индустрия това е основата за новите системи за подпомагане и в крайна сметка за напълно автономното шофиране“, коментират купувачите в изявлението си.

Финландската компания се отказва от бизнеса си с карти, за да се концентрира върху интегрирането на новата си придобивка – Alcatel-Lucent, която купи за 15,6 млрд. евро. Тази сделка ще създаде втория най-голям производител на мрежово оборудване в света.

Nokia изгради бизнеса си, свързан с навигацията, благодарение на придобиването на базираната в САЩ компания Navteq, която произвежда системи за предоставяне на географска информация, използвана в автомобилната индустрия. Сделката беше сключена през 2008 г. и е на стойност 8,1 млрд. долара. Това беше най-голямата сделка на Nokia преди придобиването на Alcatel-Lucent

HERE предоставя навигационна информация в повече от 200 страни на над 50 езика и е един от основните доставчици на услуги в сферата. Компанията ще продължи разработките си в тази област.

Системите за интелигентно картографиране са основата, върху която се планират колите, които могат да шофират сами. Превозните средства се свързват с безжични мрежи и могат да преизчисляват маршрута, ако получат данни за задръствания или инциденти.

В бъдеще тези системи ще играят важна роля в предотвратяването на катастрофи и други характеристики на автономните коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 8 години
Що бе, Импе? HERE може да има 3 акции издадени или 33 или 27. Тогава може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
То хубаво, ама трима ортаци няма как да имат равен дял: математически невъзможно това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още