IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия започват месеца със спадове

Китайският Shanghai Composite олекна с 1,1% днес заради опасенията за икономиката на страната

12:57 | 03.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси се оцветиха в червено в понеделник, след като спадът в цените на енергийните стоки и разочароващите данни от производствения сектор на Китай настроиха пазара към поемане на по-малко риск, предава CNBC.

Окончателните данни за китайската промишленост от днес показаха, че тя е се е забавила до деветгодишен минимум през юли.

В САЩ борсите завършиха последния ден от миналия месец на червено, движени от лошите резултати от енергийния сектор.

Китайският Shanghai Composite остана твърдо на червената територия в понеделник и затвори със спад от 1,1% на фона на подновяващите се опасения за втората най-голяма икономика в света.

PetroChina записа загуба от 4,6%, а дяловете на Sinopec поевтиняха с 3,7%.

От останалите индекси в страната CSI300 спадна с 0,3%, а по-малкият Shenzhen Composite изгуби 2,7%. В Хонконг индексът Hang Seng също се оцвети в червено със загуба от 1%.

Акциите на HSBC се представят по-добре от общия индекс в Хонконг след оповестяването на 2% ръст в нетната печалба на годишна база за първото полугодие. Акциите преодоляха негативното начало, за да завършат с 2% повишение.

Японският индекс Nikkei 225 изтри 0,2% от стойността си на фона на по-евтиния петрол и опасенията около китайската икономика. JX Holdings завърши със загуба от 4,4%, докато Showa Shell и Inpex изгубиха съответно 0,8% и 2%, след като петролът достигна до ново дъно в понеделник.

Акциите на производителите на строителна техника Komatsu и Hitachi Construction Machinery изгубиха съответно по 1,3% и 2,1%, а тези на Nisshin Steel поевтиняха с близо 10%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 прекъсна тридневна печеливша сесия, след като инвеститорите се отърваха от акции поради опасенията за Китай. Компаниите, свързани с нефтената промишленост, понесоха най-тежкия удар. Акциите на Oil Search поевтиняха с 2,8%, докато Santos и Woodside Petroleum изтриха съответно по 0,8% и 1,1%. BHP Billiton и Rio Tinto олекнаха с по 1% и 1,3%, докато акциите на производителите на злато като Newcrest Mining и Kingsgate Consolidated изгубиха по близо 1%.

Южнокорейският индекс Kospi олекна с 1,1%, за да достигне триседмично дъно, поразен от опасенията около най-големия търговски партньор на страната – Китай.

Автомобилните производители Hyundai Motor и Kia Motors записаха загуби с по над 3%, повлияни от данните за по-ниските приходи от продажби през юли. Те са се свили с близо 10,7%.

Енергийните компании също се наредиха сред губещите – акциите на SK Innovation поевтиняха с 6,5%, а S-Oil изтри 8% от стойността си.

Индексът FTSE Bursa Malaysia KLCI, водещ на борсата в Малайзия, успя да избегне ударите, които понесоха останалите регионални борси в понеделник, но паричната единица на страната достигна до най-ниските си нива от 1998 г. насам, и се търгува на цени от 3,8460 рингита за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Добре е, че негативистическите вълни, които причинява китайският пазар, са затихващи: засега Европа е на зелено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още