IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 2 млн. лв. за нова програма за детско и майчино здравеопазване

Министерството на здравеопазването стартира мащабна кампания за ваксинацията

13:12 | 03.08.15 г. 1
Отпускат 2 млн. лв. за нова програма за детско и майчино здравеопазване

2 милиона лева е осигурило Министерството на здравеопазването за Националната програма за детско и майчино здравеопазване, която е в действие от днес. Това обяви на пресконференция здравният министър Петър Москов.

Той обясни, че програмата финансира три основни пера, някои от които никога досега не са били платени от държавата. Става въпрос за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, за финансиране на ранна диагностика на новородени с увреждания и за стартиране на мащабна кампания за ваксинацията.

Държавата ще финансира по програмата здравно-консултативни центрове в областните болници, включително и консултации на децата със специалисти. Москов обясни, че така вече семействата на деца с хронични заболявания няма да се налага сами да търсят помощ или платени услуги, а пътят на едно дете с хронично заболяване или увреждане ye е ясно начертан, гарантиран и безплатен, независимо къде се намира детето – в големия град или в малко населено място. В тези центрове на разположение ще бъдат психолог, социален работник и координатор за децата и родителите. Там ще се събират и данни за актуализирането на регистър на деца с хронични заболявания.

В центровете децата ще получат безплатен достъп до специалист и ще им бъде изготвен индивидуален терапевтичен план.

Москов отбеляза, че за миналата година по някои от тези пера не са били заделяни никакви финанси.

В рамките на университетските болници също ще бъде финансирано създаването на високоспециализирани центрове, където през личния лекар децата с хронични заболявания ще могат да получат помощ, без да е нужна хоспитализация. При постъпването на дете за операция пък ще се осигурява консултация с психолог.

Освен здравно-консултативните центрове ще бъдат изградени и високоспециализирани центрове в университетски болници в страната – в София, Варна, Пловдив и Плевен, където ще се грижат пък за децата с по-специфични и редки заболявания, като муковисцидоза, мускулна дистрофия, вродени сърдечни малформации, детска церебрална парализа.

Изцяло ще се поема от здравното министерство и биохимичният скрининг на бременните жени, който определя риска детето да се роди с дадено увреждане.

Ще се заплаща от държавата и ранна диагностика на новородени със слухови увреждания и ретинопатия. Москов каза, че става въпрос за около 800 деца годишно. Ще бъде финансирано и обучение на педиатри, така че рано да открива и диагностицира аутизъм при деца до три години.

Мащабната кампания за ваксинацията ще информира семействата за ползите от ваксините и ще бъде основа за формиране на нови политики в тази област, каза още Москов. Причината е увеличаващият се брой родители, които отказват да ваксинират децата си. Целта на министерството е първо да направи проучване за всички страхове на родителите и след това с помощта на специалисти да се направи всичко възможно те да се изчистят. Ще има информация не само за ползите, а и за противопоказанията при имунизациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Това: хубаво, браво, Москов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още