IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще осигурят въздушно прикритие за сирийските бунтовници, които обучават

Белият дом смята, че е необходимо да осигури по-големи гаранции за бунтовническите сили, след като те бяха нападнати от друга организация, близка до Ал Кайда

16:29 | 03.08.15 г. 2
САЩ ще осигурят въздушно прикритие за сирийските бунтовници, които обучават

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е решила да предостави въздушно прикритие за сирийските бунтовници, които обучава, ако те попаднат под атака от страна на режима на президента Башар ал Асад, съобщава FT.

Това има потенциала да задълбочи ролята на САЩ в сирийския конфликт, който датира от 4 години.

Сирийските бойци се обучават от САЩ, за да се борят с бойците от “Ислямска държава”. Има обаче шанс и те да попаднат под атака на силите на Асад.

Администрацията на Обама не е склонна да обсъжда военни действия срещу режима на Асад от страх, че това може да доведе до по-голямо участие на Вашингтон в гражданската война в Сирия. Белият дом обаче смята, че е необходимо да осигури по-големи гаранции за бунтовническите сили.

Решението, обявено от президента Барак Обама, идва няколко дни, след като обучени бунтовници бяха нападнати в петък от представители на Ал Нусра – друга джихадистка организация, свързвана с Ал Кайда. Така САЩ бяха принудени да осъществят серия от въздушни нападения в защита на войските.

Нападението от съперническа групировка подчертава опасното положение на подкрепяните от САЩ бунтовници, които се борят на три фронта – срещу “Ислямска държава”, режима на Асад и други бунтовници, които се противопоставят на САЩ.

Програмата на Пентагона да се обучават бунтовници в Сирия си навлече сериозни критики заради бавните темпове, с които се “произвеждат” войниците.

Решението за подкрепа на бунтовниците в борбата с Асад следва решението за задълбочаване на сътрудничеството с Турция в борбата срещу “Ислямска държава” в Сирия, включително и изграждането на буферна зона в Северна Сирия, в близост до границата с Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
И вярно се оказа, руснаците ги изведоха на "чиста вода". Те сега наистина си пролича, кой подхранва и снабдява ИДИЛ с пари, с оръжие и кадри. И ФОТО кадри също. Защото, как така, ще си обединяват действията сирийска и иракска армия с/у ИДИЛ? Неизгодно на Бананговци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
САЩ ще осигурят въздушно прикритие за сирийските бунтовници, които обучават (за да свалят Башар Асад)-----------------------------------------------------------гадно племе са тва америте обаче, кат си навият нешо и нема нема бомбардимон и толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още