IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в еврозоната отстъпи с 0,6% през юни

Резултатът бе засегнат от силния спад с над 2% в Германия

13:10 | 05.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в еврозоната отстъпи с 0,6% през юни

Купувачите в еврозоната са стискали здраво портфейлите си през юни, показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от WBP Online.

Продажбите на дребно през месеца са намалели с 0,6% на месечна база след ревизираното увеличение от 0,1% през май, което показва малко по-мрачното настроение сред купувачите във валутния блок.

Измерени на годишна база, разходите също така показаха предпазлива тенденция, спадайки с 1,2% от ревизирания 2,6% скок месец по-рано.

Данните от еврозоната бяха засегнати от представянето на Германия. Ръстът на продажбите на дребно в страната изненадващо се забави, сочат данните на германската статистическа служба Destatis.

Оборотът на дребно в най-голямата европейска икономика намаля с 2,3% в реално изражение на месечна база през юни. Спрямо същия месец на 2014 г. пък бе отчетено покачване с 5,1%.

Индексът на продажбите на дребно, известен също като действителни продажби на дребно, е основният измерител на потребителските разходи. Той отчита промяната в общата стойност на продажбите, коригирани спрямо инфлацията, без автомобилите и горивата. Цифрата е също така важен компонент от БВП.

Въпреки това данните на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е останала стабилна при 0,2% на годишна база през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Добре, но защо не погледнахте данните на Евростат - там има и за България, данните всъщност за целия ЕС. Щеше да е по-интересно и за нас да споменете нещо. А НСИ ще ги публикува с повече детайли другата седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още