IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата акула, която винаги плува срещу течението

Джордж Сорос поляризира мненията на обществото и на 85 години

17:24 | 12.08.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За последователите и феновете му той е един от най-успешните инвеститори в света. Брилянтен хедж фонд мениджър, който се осмели да залага срещу икономики - и по този начин спечели милиарди. Но за критиците му той е агресивна финансова акула. Джордж Сорос поляризира мненията. Мултимилиардерът никога не успя да се отърве от образа на играч, който залага рисковано, въпреки че инвестира значително в образа си на философ и филантроп. Сега Сорос празнува своя 85-и рожден ден.

Кариерата на Сорос е типичната история на човек, който мие чинии, и става след това пословично богат. Роден през 1930 г. в Будапеща и произхождащ от еврейско семейство, американският инвеститор звезда идва през 1947 г. като млад мъж във Великобритания. Следва философия в London School of Economics and Political Science и придобива докторска степен. Неговият ментор там е бил Карл Попър, чиито идеи са повлияли целия живот на Сорос. През 1956 г. той емигрира в САЩ, където осъществява кариерата си - като финансов инвеститор, а не като учен.

Всъщност той може да бъде доволен от съдбата. Списание Forbes оценява състоянието му на 24,2 млрд. долара - брилянтен баланс за всеки, който започва кариерата си като беден тийнейджър в Лондон, който избягва от нацисткия терор и устоява на бруталността на един тоталитарен, комунистически режим.



Неговият най-голям пробив беше през 1992 г., когато осъществи легендарния залог срещу британския паунд. Както преди въвеждането на еврото Великобритания отстъпи пред натиска на финансовите пазари и отвърза паунда от европейската система на фиксирани валутни курсове, той натрупа милиардно богатство в рамките на няколко дни. Сорос написа финансова история, като "човекът, който ограби Банката на Англия". Трагедията на всичко това – той би искал да е нещо повече от само инвеститор. Вижда се в ролята на философ. И многократно настоява, че парите не го интересуват толкова. 

Сорос често е осмиван за доста от теориите му, но те в края на краищата е оказват успешната основа на неговата дейност. Максимата му е, че хората действат нерационално. Много лесно те можели да превърнат състояние на равновесие в един дисбаланс – например едно авторитарно общество от една демокрация. Ето защо за него поведението на индивидите никога не се базира само на факти. По-скоро става дума за това как хората възприемат дадени ситуации. Според Сорос между мнението на участник на пазара и реалната ситуация може да има множество обратни връзки. Резултатът е толкова силен, че дори може да промени фундаменталните данни. В случая със залога срещу британския паунд това го е накарало до повярва, че могат да се случат революционни неща. Той е сред малцината, които биха могли да си представят, че нещата на Острова няма да продължат вечно по стария начин.

„Сорос е мразен, защото много хора в Източна Европа и Централна Азия смятат, че той използва парите си, за да руши устоите на политическите им системи. Вярно или не, това гледище клони към популяризиране на антиамериканизъм. То дава на диктаторите опорна точка, която да използват против американските дипломати“, пише в свой анализ Forbes.

 


В продължение на много години Сорос описва себе си като "неуспешен" философ, защото неговите теории не намират подкерпа в научната общност. Едва в началото на финансовата криза през 2008 г. става ясно, че неговите идеи са доста полезни, за да обяснят причините за кризата. Нобеловият лауреат, икономистът Джоузеф Стиглиц, го похвали неколкократно. Дори Лари Съмърс, бившият президент на Харвардския университет и съветник на Барак Обама, както и бившият председател на Федералния резерв Пол Волкър, наричат идеите му „правилни и важни“. Но колкото и книги да напълни Сорос с абстрактните си идеи, големият пробив му се отрича. Името му винаги се свързва със залозите на финансовите пазари.

Но Сорос никога не капитулира. Запазената му марка е, че винаги плува срещу течението. При това никога не крие мнението си и често се намесва по важните теми. Това важи както за икономически, така и за политически теми.

Така например през 2012 г. предложението му Германия, а не Гърция да напусне еврозоната, предизвика истински фурор. „Европа ще умре от икономии, вместо да направи нещо за икономическия ръст“, изказа се той в момент, в който еврокризата се насочи към нова вълна на ескалация. Вина за това според него носят „бюрократите в Германия и Бундесбанк“ със своите мечтания за стабилност и ред.

По отношение на темата Европа прави впечатление неговото разкъсване. Тъй като от едната страна е предприемачът, който винаги гони възвръщаемостта. От друга страна имаме „добрия стар светски човек“, който винаги ще се радва да помогне на правителствата с думи и дела. Той ту обмисля да инвестира в Гърция и изпитващите затруднения европейски банки, ту се превръща отново в строг моралист, който твърди, че Европа ще се срине заради отделните различни интереси и липсата на подкрепа към по-слабите страни. Но макар и думите му винаги да попадат в медиите, почти никога идеите му нямат особена тежест.

Безспорен е ангажиментът на Сорос в друга област. Малко от супербогатите са толкова щедри, колкото е той. Играч, кандидат държавник и хроничен бърборко, той е и голям филантроп. От десетилетия Сорос дарява огромни суми за благотворителност. Като американец с унгарски произход Сорос винаги придава голямо значение на европейските си корени. В началото на 90-те години той решава да използва своето богатство за хуманитарни цели в Източна Европа. Но и иначе неговите благотворителни кампании на практика не познават граници. Всяка година Сорос дарява милиарди долари на различни институции и организации. Сумата, която е дарил от 1991 г. насам чрез своята фондация „Отворено общество“, е около 5 млрд. долара.  

Сорос е и един от първите сериозни инвеститори в българската софтуерна индустрия след падането на комунизма. С политическа подкрепа през 1998 г. той инициира създаването на "Рила Солюшънс", една от първите частни софтуерни компании в страната, които работят по аутсорсинг проекти за чужбина.

И като инвеститор той все още не е излязъл в пенсия. И когато види добър шанс за печалба, не се колебае да се намеси. Едва преди дни стана ясно, че ще инвестира 2 млрд. долара в новата компания на негов бивш служител. Скот Бесънт управляваше в продължение на 4 години 30-те милиарда долара на Сорос. Фирмата на Бесънт сега става изведнъж един от най-големите хедж фондове стартъпи на света. Мил жест от страна на Сорос, но със сигурност не и без да очаква възвръщаемост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
поставено лице е както и много други гениялни ужким предприема4и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Това което е неприлично да го върши Държавният департамент , го прави Сорос. Ето това е цялата мъдрост на олигарха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
Pivoley
преди 8 години
Сорос - невраг. А част от НПО-та му помагат за разпространението на идеите на капитализма у нас, което е много добре и много полезно. Проблемът е големия брой на социалистоидиотите у нас, които пречат на развитието на икономиката. Впрочем, помощите за ромите е типична социалистическа приумица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
Pivoley
преди 8 години
Сорос - невраг. А част от НПО-та му помагат за разпространението на идеите на капитализма у нас, което е много добре и много полезно. Проблемът е големия брой на социалистоидиотите у нас, които пречат на развитието на икономиката. Впрочем, помощите за ромите е типична социалистическа приумица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 12
scott
преди 8 години
Маша в ръцете на ЦРУ!Представят марионетката кат кукловод?!?!?!? Колко цинично. Самия факт, че иска да философство запомнящо се, показва че е безмозъчно същество с вътрешна информация. машина за убиване. НИЩО ПОВЕЧЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
scott
преди 8 години
Залага МНОГО пари, че банката на англия ще е принудена да девалвира паунда. КОГАТО ТОВА СЕ СЛУЧВА - НИКОЙ ПОВЕЧЕ НЕ ГО ПИТА "ОТКЪДЕ ИМАШ ПАРИ". Печалбата е гиганска и е отразена във всички вестници. И СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА ЕДНА СДЕЛКА! Която носи безумна възвръщаемост. Ако нещо е интересно, то е: откъде е взел парите за "инвестицията". Коментара на самия Сорос е: "ако не бяхме познали, щяхме да загубим милони, да. НО НЕ ТОРКОВА МНОГО, КОЛКОТО СПЕЧЕЛИХМЕ"! Тогава говори в множествено число! Пропагандата днес е оставила всичко в единствено.......СМЪРДИ ЯКО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
това не е само до нюх и анализ за да натиснеш национална банка трябват много милиарди и секретно инфо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 8 години
Неговият най-голям пробив беше през 1992 г., когато осъществи легендарния залог срещу британския паунд. моля някой да обясни хронологията на сделките му през тези няколко дни когато пе4ели милиардите си и големината на акаунта и от къде се е сдобил с тези пари и кой му е снасял вътрешно инфо за да знае кога банката ще клекне...това не екато да стойш от дома и да щракаш от метатрейдъра и да фалираш национална банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 13
michaelis12
преди 8 години
Финансовата акула, която обича човечеството----------------------------------------------------------------------мдам много ги обича ама на скара, видехме кво стана в Укрия, видехме и ние Фондация Отворено Общество кво напрай, пълна деградация и простотия гарнирана с чалгия и молове ....... :( Финансовия некролог колкот по-бърже се гътне толкова по-бързо човечеството ше се отърве от един вампир, където изпи кръвта на хората за да ги има тея милиарди, нищо той ше си ги носи горе на оня свет ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 9
marto76
преди 8 години
Тази мумията няма ли най-накрая да ни лиши от присъствието си? Не знам кое му е демократичното да се месиш в делата на десетки държави в Европа! Дори и да плащаш на различни НПО-та и "зелени" организации да извършват бизенс и еко рекет срещу наши родни предприемачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още