IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 валути, които могат да се обезценят рязко в следващите 12 месеца

Малайзийският рингит, турската лира, египетският паунд, нигерийската найра и екзотичните пари на други развиващи се пазари са сред изложените на най-голям риск

08:05 | 25.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Загубите за турската лира се увеличават, след като курсът премина 3 лири за долар за пръв път. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Загубите за турската лира се увеличават, след като курсът премина 3 лири за долар за пръв път. Снимка: Ройтерс

През последните няколко дни Казахстан се озова в черните води на финансовите пазари. Именно тази държава от Централна Азия причини последния шок за глобалната валутна търговия, пише Bloomberg.

Сривът в курса на казахстанското тенге в четвъртък от 22%, след като страната изостави контрола върху валутния курс, събуди чувство за спешна реакция от страна на централните банкери – те опитаха да управляват обезценката на тенгето само ден по-късно. Кулминацията бе знак за инвеститорите, че за развиващите се държави е станало твърде скъпо да защитават своите валути.

Виетнам също девалвира донга, докато свободно търгуемите валути като южноафриканския ранд и турската лира удължиха загубите спрямо долара.

Вълната от девалвации предизвика решението на Китай от 11 август да отслаби юана, като остави държавите да се конкурират с втората по големина икономика на експортните пазари и постави тези, които й продават своите стоки, в неизгодно положение.

Това увеличи опасенията за развиващите се пазари, които вече са притеснени от приближаващото увеличение на лихвените проценти в САЩ и ниските цени на петрола.

Някои, като държавите от бившия Съветски съюз, се изправят пред допълнителен проблем – продължаващото поевтиняване на рублата ги поставя в неблагоприятна позиция при търговията им с Русия.

Валутите, изложени на най-голям риск от това развитие в глобален план, можете да видите в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Някой да не е играл с фотошоп-а.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
до какво според теб ще доведе това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
до какво според теб ще доведе това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 3
data
преди 8 години
Мноооо "креативно" предложение - в период на флуктуации една слабичка икономика да премине към плаващ курс . Резултата ще е умопомрачаващ - обещавам ти ! п.п. а и да подобен филм сме го играли ( пак в период на флуктуации ) : Луканов реши да преминем към плаващ курс - резултата беше забележителен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Добре че ти си остроумник, ама няма кой да ти отвърже един шамар. България не е нито Китай, нито Турция нито пък е износител на петрол. От девалвиране на лева в момента НИКОЙ няма НИКАКВА полза. Най-силно ще реват такива като теб, които имат кредити в левове и си мислят, че при девалвация ще им се размине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 12
Nikola666
преди 8 години
Отвързания курс сме го виждали. При Луканов, Беров, Жан Виденов и прочее червени ***. И ти ли си безмозъчен червен ***, бе ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 57
pioner
преди 8 години
Кога ли и българските тъпоумници ще стигнат до извода че трябва да отвържат курса на лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още