IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В София ще започне изграждането на 7 нови метростанции до края на годината

До края на август в столицата ще има 35 кръстовищата с "умни светофари"

12:33 | 24.08.15 г. 2
В София ще започне изграждането на 7 нови метростанции до края на годината

До края на годината ще започне изграждането на нови 7 метростанции по третия лъч на метрото в София, който ще свърже центъра с „Овча купел”. Това очакване изразява столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за в. „Труд“.

Тази есен започва строителство на първия участък със станциите на кръстовището на бул. „Янко Сакъзов” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, на Орлов мост, на кръстовището на „Патриарх Евтимий” и „Граф Игнатиев”, на бул. „Витоша” и „Патриарх Евтимий”, на „Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков” при Медицинска академия, на кръстовището между бул. „България” и „Гешов” и кръстовището на бул. „Цар Борис Трети” и „Житница”, обяснява Фандъкова.

Тя изразява и желание успоредно с изграждането на метрото в централната част да започне и строителството на станциите в „Овча купел“. По думите й още през 2016 г. започват процедурите за 4 станции там - на бул. „Мушанов” и „Президент Линкълн”, на бул. „Монтевидео” (близо до НБУ), станция в „Овча купел 2”, както и на Околовръстния път, с изход към жп линията София - Перник.

В момента около 350 хил. души дневно ползват метрото, отчита столичният кмет.

По думите й през последните 2 години в София са доставени 226 нови превозни средства, което е най-сериозната модернизация в градския транспорт досега. В момента тече процедура за купуване на още 110 нови автобуса. Така след 2-3 години средната възраст на автобусите в София ще бъде около 7 години, което е по европейските стандарти, очаква Фандъкова.

Системата за т.нар. „умни светофари“ в столицата обхваща 160 ключови кръстовища, на които се монтират датчици и камери, а софтуер изчислява времето за преминаване през тях, обяснява още кметът. Целта е да се дава предимство на градския транспорт, линейките и пожарните чрез датчици, които се монтират при светофарите. В тези коли също ще се монтират датчици, които ще подават информация към светофарите, за да ги пропускат първи.

След въвеждането на тази система се очаква времето за придвижване да се намали с една трета, а вредните емисии във въздуха - с 20%. Камерите пък осигуряват 24-часово видеонаблюдение и понеже системата е свързана със СДВР, това ще позволи полицията да следи за нарушители.

До края на август кръстовищата, на които е въведена тази система, ще станат 35, почти готов е и центърът за управление на трафика. Там вече се вижда цялото движение в реално време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 8 години
Да, това ще бъде чудесно за Овча мисъл, АКО успеят да добутат метрото до там... според теб може ли мина под Военна болница и под Костенски водопад? И японци биха се озъбили с подобна задача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
динамо
преди 8 години
Ще бъде чудесна придобивка за живеещите в тези райони. И ще облекчи със сигурност движението, което сега е ужасно поради лошото покритие на тези райони на София с градски транспорт. Особено "Овча купел 2".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още