IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлага ли се паритетът между еврото и долара?

Тест на това ниво скоро изглежда малко вероятен, но е възможен през идната година

20:08 | 24.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След призивите за паритет на еврото спрямо долара само преди няколко месеца единната валута в момента е един от малкото активи, който поскъпва, посочва Джени Косгрейв пред CNBC.

Миналата седмица бе най-лошата за акциите по света от началото на годината, като единствените активи, които се представиха добре бяха традиционните безопасни убежища като швейцарският франк, американските държавни ценни книжа и златото.

Изненадващо сред лидерите се нареди еврото, което поскъпна с 4,5% спрямо щатския долар през последните две седмици. Рано в понеделник то прибави още 0,8% спрямо зелените пари до ниво от около 1,148 долара.

Анализаторите приписват силното представяне на отслабващите страхове за европейските икономики, като според един от тях еврото демонстрира качества на "безопасно убежище".

Джейн Фоули, старши валутен стратег в Rabobank, посочва, че късите продажби на единната валута напоследък са спаднали до половината от мартенското си ниво. „Еврото със сигурност се държи като безопасен актив“, казва тя.

„Хората възприеха друг поглед към фундаментите и вече смятат, че някои от европейските страни се представят много по-добре. За това допринасят тласъкът на конкурентоспособността в Европа, падането на цените на петрола и структурните реформи", коментира Като Стонекс, фонд мениджър и учредителен партньор в THS.

Nomura преразгледа своите валутни прогнози в петък, като еврото се очаква да струва 1,13 долара в края на третото тримесечие, а не 1,05. В края на годината Nomura вижда еврото на ниво от 1,10 долара, ревизирано нагоре също от 1,05.

„При несигурната перспектива за покачванe на лихвите в САЩ през септември, тест на паритета между долара и еврото сега изглежда крайно невероятен“, изтъква Йенс Нордвиг, управляващ директор за валутни анализи в банката. „По тази причина нашият таргет е 1,12-1,14 долара за евро.“

Главният пазарен икономист в Capital Economics Джон Хигинс се съгласява, че силата на еврото би могла да бъде свързана с промяна в очакванията за лихвените проценти. Въпреки това той е предпазлив да определи актива като "сигурно убежище".

"Ние се съмняваме, че еврото ще се засили още. Това е свързано основно с нашето виждане, че събитията в Китай, и по-важното в самите Съединени щати, няма да възпрат Фед да вдигне лихвите през септември", заяви Хигинс. "Ние също така мислим, че централната банка на САЩ впоследствие ще повиши лихвите по-бързо и по-силно, отколкото се очаква. Като цяло продължаваме да прогнозираме поевтиняване на еврото до паритет с долара към средата на следващата година на фона на противоположните парични политики на Фед и ЕЦБ."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 16
крас
преди 8 години
НАБЛЮДАВАЙТЕ КАКВИ СА ВАЛУТНИТЕ КУРСОВЕ НА ЕВРО , ДОЛАР , ЛИРА И ФРАНК СПРЯМО ЮАНА!!При цена 6,21 юана за долар на 10 август, сега цифрата е 6.4 юана !!!!Предполага се, че и РАШЪНИТЕ обезценят рублата ЗА ДА ПУСНАТ саваците за западните стоки !!Като валута долара се ползва само при 40% от разплащанията !!КАКТО СА ТРЪГНАЛИ РАБОТИТЕ ПЕЧАТНИЦАТА НА ФЕД СКОРО ЩЕ СПУСНЕ КЮПЕНЦИ!!За "ЕДИННАТА" европейска валута да не говорим!Тя е толкова единна, че ако ВИЗАНТИЙЦИТЕ БЯХА ВЪВЕЛИ ДРХМАТА щеше да стане ясно, че еврото изобщо не е ЕДИННА ВАЛУТА , че има немски , френски, италиански, гръцки ....ЕВРА зад които с активите си стои съответната национална банка!ВОЙНАТА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА!ЗАСЕГА ТЯ Е САМО ВАЛУТНА, НО УТРЕ....ЗА УТРЕ НЕ МИ СЕ МИСЛИ, ЗАЩОТО УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС !!СЛЕДЕТЕ ЮАНА !!ВНИМАТЕЛНО ГО СЛЕДЕТЕ И СПРЯМО НЕГО ТЕГЛЕТЕ ДРУГИТЕ ВАЛУТИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 18
крас
преди 8 години
КАКВО ЕВРО , КАКЪВ ДОЛАР , КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?!Гледайте какво става с ЮАНА, който доскоро бе във фиксиран курс спрямо долара!!Поевтинява юана, поевтинява и долара, поевтинява и еврото. Без корекция евтиния юан отприщва износа на китайки стоки за тези държавици, чийто пазар е с размера на СЕЛСКИ БИТ ПАЗАР в сравнение с този на КИТАЙ и ИНДИЯ!!ТАМ КЪДЕТО ИМА ПАЗАР ЩЕ ИМА И ИКОНОМИКА, ЩЕ ИМА И НОВИ ПЛАТЕЖНИ СРЕДСТВА КОИТО НЯМА ДА СЕ КАЗВАТ ДОЛАР И ЕВРОДосега беше лесно печаташ колкото ти трябват долари и евра и се разплащаш с жълтурковците, но времената вече не са същите. ЖЪЛТУРКОВЦИТЕ ИСКАТ ТЕХНИЯ ЮАН ДА Е КОНВЕРТИРУЕМ!ИСКАТ И ЩЕ ГО НАПРАВЯТ!Това е духа на новото време което печатарските работници от САЩ още не могат да превъртят, че вече е настояще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
freegan
преди 8 години
А увеличаване на QE от ЕЦБ и DAXа нагоре, ойро надоле!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
Tyrista
преди 8 години
relax Mr Michaelis 12 it is just gambling... now It goes to 1.21 and than... to 1.02
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
що не шортиш еврото тогава, за 2 дена от 1.13 до 1.17, та що не го шортите с оня туриста доле влизате шорт набабват ви гащите и сте готови .... с едни големи шишове :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
michaelis12
преди 8 години
именно обесни му го цветно, че нешо не вдева ..... а колко си мислеха, че ше има парапет, е да ама за по преко през 1.20 ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 23
lyusien
преди 8 години
Не не се отлага за дълго Паритет ще има още тази година Вероятно в края
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 21
Patilan
преди 8 години
Паритет ще има лятото! Не това, не следващото, а на кукуво люто!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още