IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривът на Южнокавказкия газопровод заплашва и доставките за България

Политическата несигурност в Турция е заплаха за развитието на Южния газов коридор, смятат експерти

21:20 | 25.08.15 г. 20
Взривът на Южнокавказкия газопровод заплашва и доставките за България

Взривът на газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум (Южнокавказкия газопровод) поставя въпроса за сигурността на доставките на газ за Европа и България по бъдещия Южен газов коридор, казаха енергийни експерти пред БНР.

Според Христо Казанджиев от Българския енергиен форум, сигурността на газовите трасета през Турция е поставена под въпрос.

"За съжаление политическата несигурност ще продължи. Тази връзка, трасето за България, бъдещият газопровод, който беше планиран, тоест този, който тепърва ще се изгражда, е много сериозно застрашен от гледна точка на сигурността, така че България трябва да преосмисли стратегията си по диверсификация на доставките", коментира той.

Макар и на по-късен етап Трансанадолският газопровод (TANAP) и Трансадриатическият газопровод (ТАР) ще бъдат ключови за страната ни и затова сигурността на трасетата им е от особено значение, каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията:

Това е втората голяма експлозия за последните 3 седмици, така че ако конфликтът между Турция и турското правителство се задълбочи, може да се постави под съмнение и инвестиционното споразумение за TАNAP, защото без разширението на тази тръба Баку-Тбилиси-Ерзурум до 25 милиона кубични метра не може да бъдат коментирани въпросите за нови количества газ от Азербайджан през 2019 година, каза експертът. 

Рано тази сутрин 20 души от Кюрдската работническа партия взривиха част от трасето на Южнокавказкия газопровод в . турската провинция Карс. При инцидента няма пострадали, макар и да се е завързала престрелка с турските власти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 33 rate down comment 9
Pyramid
преди 8 години
Платформата пак краде от постовете. Аман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 33 rate down comment 9
Pyramid
преди 8 години
Бе яз им викам "затвАряйт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 34 rate down comment 11
kalendar
преди 8 години
алооо...нема ли кой да те цензурира с тия въпроси. Рублофил! Тия руснаците, гадни окупатори, кво като са от поколения(десетки поколения) в тая част на Украйна?!?!?! Тая земя е изконно украинска! Това, че оня мръсен предател Богдан Хмелницки е присъединил Войско зопорожие(което даже държава не е) през 1654 г към Русия няма никво значение! И че Украинска държава напрактика е имало само за един период от 1917-1921 г. пак няма значение! Даже няколко е имало!Като ти казва радиото, че Русия е окупатор, значи е окупатор! Не карай новите болшевики да отварят Белене, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 36 rate down comment 8
Pyramid
преди 8 години
И откога Русия е окупирала Луганск/Донбас? Та тя още не ги е признала като независими субекти. А, само признаването им от Русия и въвеждането на руски войски може да охлади горещите глави в Киев...надявам се. Украйна не бива да се цепи повече но, как ще затворят растящата пропаст м/у Киев и непризнатата Новороссия? като стрелят по градовете и убиват и старци, и деца? Не виждам как, все по-фантастично ми се чини.Относно взрива: Настоящата активност на кюрдите е дори по-ниска, отколкото предполагах. Според мен, Ердоган разчиства път за ИДИЛ, каквото и да твърди. Иска да ги яхне. Само да не забравя, как неговите предци прецакаха европейските си помагачи през 14-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 36 rate down comment 12
meto76
преди 8 години
Вчера имаше взрив на газопровод в Луганск с окупираните от Русия украински земи, през които минава и природния газ за България, но за това не пишете.А пишете за взрив по газопровод, по който все още не получаваме газ, но дано да получаване защото при едно спиране на доставките през Украйна, което е много вероятно през зимата България остава без друга алтернативна доставка на газ, защото нямаме изградени конекторни връзки със съседните държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 44 rate down comment 11
kalendar
преди 8 години
Така е...и аз това викам-ей заради такива като Мави купуваме газ от Русия. Ние...германците...гърците...купуваме газ от Русия. Дано гръм да ги удари ***. После ще купуваме газ от другаде. Не знам от къде, ама от другаде ще е. Мама им руска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 40 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Кюрдите в Турция може и да са минали 20 милиона. Турците са около 60 а ако изключим другите малцинства може и по малко да са. Ако отношенията кюрди -турци се изострят ще стане мазало в Турция. Може да заприлича на Украйна. Ердоган не е глупав човек. Дано си е направил правилно сметката, защото в противен случай всичко което изгради може за нула време да рухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 41 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Кюрдите в Турция може и да са минали 20 милиона. И ако отношенията кюрди -турци се изострят ще стане мазало в Турция. Може да заприлича на Украйна. Ердоган не е глупав човек. Дано си е направил правилно сметката, защото в противен случай всичко което изгради може за нула време да рухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 38 rate down comment 9
eboyanov
преди 8 години
ако си мислеш че е токова просто много лъжеш. тя тая тръба винаги трябва да е пълна, т.е. губещ актив. ами всичките му усилватели по веригата, подръжка ала бала. пък и терористите винаги са с една крачка пред другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 45 rate down comment 21
panther
преди 8 години
А така! Кажи му на тая ***! Да бъдем истински демокраДи като поляците и да си избием 10% от политическата класа от глупост! Опа, грешка, това беше старо... да бъдем истински деморкаДи като поляците и да си купуваме истинска демокраДска американска газ за 50% по-висока цена от лошата (безумно скъпа!) рашистка газ! Без да броим 1 милиард за терминала (какво е 1млрд между приятели?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още