IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Барселона обяви война на Airbnb

Ада Колау смята, че сайтовете за наемане на жилища трябва да са подлагани на по-строга регулация

15:41 | 27.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Новият кмет на Барселона обяви война на сайтовете за отдаване на квартири под наем, тъй като се опитва да се справи с неконтролируемия туризъм, опасявайки се, че той може да прогони бедните жители и да съсипе чара на града, пише Ройтерс.

Ада Колау заплашва с глоби компании като Airbnb и Booking.com, ако предлагат апартаменти, които не са включени в Каталунския туристически регистър.

Колау, която беше избрана през май, иска сайтовете за жилища под наем да включват информация за собствениците на имоти.

“Всички трябва да отговарят на едни и същи правила”, коментира тя пред Ройтерс. “Една интернет платформа не може да се превърне в средство за осуетяване на регулацията и да включва незаконни туристически апартаменти. В този случай трябва да се намесим много ясно”.

Колау, която беше начело на коалицията, подкрепена от Podemos, е един от новите местни политици, които дойдоха на власт като реакция срещу традиционните партии.

Спорът със сайтовете за отдаване под наем е пример за триенето, създавано от новата “икономика на споделянето”. Част от този спор е и услугата за споделено пътуване Uber, която предизвика полемики по цял свят именно заради липсата на регулация на дейността ѝ.

Airbnb, която има около 18 600 обяви в Барселона, твърди, че собствениците на имоти биха могли да добавят номера от туристическата си регистрация в обявите. По думите на компанията нейните потребители трябва да спазват изискванията на властите.

След като беше домакин на Олимпийските игри през 1992 г., Барселона се радва на огромно увеличение на броя на туристите, които я посещават. Те варират от момински партита през уикенда до хора, идващи с круизни кораби, както и туристи, привлечени от сградите на Гауди и картините на Пикасо.

Туризмът осигурява почти 400 хил. работни места в Каталония, 13% от всички, като носи 12% от приходите на Барселона. Миналата година градът, който е с население от 1,6 млн. души, е посетен от 27 млн. туристи. Твърде големият поток от посетители става непоносим за местните. Жителите на работническия квартал Ла Барселонета, който се намира в непосредствена близост до плажа, редовно протестират срещу засилващия се туризъм и лошото поведение на пристигащите в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още