IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Всяка криза е и възможност

Свиването на китайската икономика едва ли ще доведе до преки щети за страната ни, но трябва да търсим начини да се възползваме, призова банкерът

10:04 | 28.08.15 г. 8
Хампарцумян: Всяка криза е и възможност

България не би трябвало да изпитва преки щети от свиването на китайската икономика, а ако сме достатъчно разумни – всяка криза е и възможност. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ. Според него трябва да се реформираме така, че да се възползваме от променящата се среда. 

Той не очаква изтегляне на капитали от страната. „Мотивацията на някой от Азия да дойде тук, в България, не би трябвало да се промени от това, какво се случва в Китай”, заяви Хампарцумян.

Според него страната ни няма да бъде пряко засегната и от срива на световните фондови пазари от началото на седмицата, а ниската цена на суровините подпомага развитието на икономиката ни.

„От друга страна, случилото се показа, че самият Китай навлиза в друга фаза – от изключително бързо и бурно развитие, вече минава към една по-спокойна фаза”, допълни Хампарцумян. За икономиката на Европа това може да доведе както до забавяне, така и до ускоряване на икономиката, смята той.

„При всички случаи по-евтиното евро ще накара света да потребява повече европейски стоки”, каза още банкерът.

Финансисът направи и коментар относно готвените промени в закона, ограничаващ участието на офшорки в българската икономика. "Сам по себе си офшорният бизнес не е мръсна дума", каза той и допълни, че от една страна регистрацията в по-либерални режими цели "данъчна оптимизация", а от друга - това е защита от политически риск. 

Третата причина за регистрация на фирма на "някой слънчев остров" е нежеланието на собствениците да се знаят имената им по една или друга причина, каза Хампарцумян. "Това могат да бъдат бизнесмени или действащи политици", допълни още той. 

Банкерът очаква банките у нас да отговорят на критериите на стрес тестовете, готвени за следващата година. Препоръката направи Европейския съюз след сътресенията в банковата система през миналите месеци. Проверката ще бъде направена от фирма, която тепърва предстои да бъде избрана, допълни още Хампарцумян. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Тя банката не е негова, първо. И второ, ако не се лъжа бяха още три банки тези в този списък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
ihrivanov
преди 8 години
Аз мисля че данните за икономиката на Китай са ,,леко ,, неверни . Задавате ли си въпроса защо толкова бързо се възтановиха борсите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
Кризата в китай е голяма възможност. Толкова е голяма че майката банка на неговата банка най после би могла да фалира, ако разбира се не я спасят с новонапечатани пари в заем. Заем който ще се върне като почнат да цъфтят налъмите напролет.Защо наливаха пари в Китай при измамно висока доходност, то беше ясно че доходността се изплаща с новоналятите пари.Това не е криза, това е бардак - финансов и пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Изказването на тази лисица не е "прекалено" манипулативно, а ОБИДНО манипулативно!Що се отнася до цените на КИТАЙСКИТЕ СТОКИ, заради обезценения ЮАН те ще поевтинеят и ще ДОУБИЯТ всичко българско което прави опит да е на пазара. НА КОГО ЩЕ РАЗДАВАТ КРЕДИТИ БАНКИТЕ КОГАТО БЪЛГАРСКО ПРОИЗВАДСТВО НЯМА!Банките които действат на нашия пазар в огромната си част не са българки и отпускат КРЕДИТИ на фирми ВНАСЯЩИ СТОКИ ОТ ЧУЖБИНА.ЗА КРЕДИТИРАНЕ НА БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО ИЗИБЩО НЕ СТАВА ДУМА!ВЕСЕЛА ДЪРЖАВА СМЕ.ВСЪШНОСТ ИЗОБЩО ИМА ЛИ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Банкерът очаква банките у нас да отговорят на критериите на стрес тестовете, готвени за следващата година" "Проверката ще бъде направена от фирма, която тепърва предстои да бъде избрана, допълни още Хампарцумян"ТЯ ФИРМАТА ВЕЧЕ Е ИЗБРАНА БЕ ХАМПАРЦУМЯН - казва се КЕЙ ПИ ЕМ ДЖИ !!!Мигар не знаеш за това?Или пък се страхуваш да назовеш името и за да не събудиш спомените за ОДИТА който фирмата направи в КТБ малко преди банката да изпадне в ликвидна криза! "Кей Пи Ем Джи България" бе глобена със 100 хиляди лева заради пропуските в одитите на Корпоративна търговска банка (КТБ)!!КОЛКО УСЛУЖЛИВО НАПРАВЕНИ "ПРОПУСКИ" ДОВЕЛИ ДО ТОВА, ЧЕ БЕШЕ ПРИКРИТ ГРАБЕЖА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ Й ПРЕВЪРНАЛИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА БАНКАТА ВЪВ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА."Кей Пи Ем Джи България" пак ще замита ФИКТИВНИ и НЕОБЕЗПЕЧЕНИ заеми с които се равнят балансите на банките!МИСЛЯ, ЧЕ НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ , НО И В ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ТАКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
"Хампарцумян: Всяка криза е и възможност"Ооо, йес! Докато България се гърчеше в кризата на " преходи и рИформи", за некои рИформатори се откриха прекрасни възможности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
ert
преди 8 години
Добри думи, но прекалено манипулативни. Този гледа въпроса само от едната страна, която му е удобна. А истината е, че голяма част от стоките у нас са внос от Китай, от там след покачването на цените в Китай и слабото евро тук, цените тук ще скочат и народа ще плати сметката. Ама на този не му дреме за народа, както на повечето банкери, разбира се де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още