IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази цената на петрола върху американските лихвени проценти?

Повечето икономисти смятат, че Фед ще повиши лихвените проценти дори при цена от 40 долара за барел

09:50 | 29.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола се срина с 58% през тази година, за да достигне до шестгодишния си минимум по-рано тази седмица. Дори ако цените се запазят на тези нива, шансовете са те да не се отразят на плановете на Федералния резерв (Фед0 за повишаване на лихвените проценти, коментира Bloomberg.

В проучване, осъществено от Bloomberg News, 70% от анкетираните икономисти заявяват, че цена на суровия петрол от 40 долара на барел през следващите три месеца няма да се отрази на решението на Фед. От останалите 30%, които твърдят, че това би повлияло на решението на централната банка, половината смятат, че това ще доведе до отлагане на първото повишаване на лихвените проценти, а останалите са на мнение, че увеличението ще е по-малко.

Лихвените проценти, наложени от Фед, са между 0 и 0,25% от края на 2008 г., а банкерите ще се срещнат на 16 и 17 септември, за да решат дали повишаването на процентите все още е оправдано. Президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли заяви в сряда, че перспективата за увеличаване на лихвените проценти през септември е по-малко убедителна заради последната волатилност на пазара.

Петрол на цена от 40 долара за барел до края на годината ще отдалечи още инфлацията от целевите 2% на Фед. Средната прогноза на 24 икономисти е за спад с 0,3 процентни пункта на средния годишен индекс на потребителските цени през 2015 г., който според друга прогноза ще е от 0,3%.

В същото време има шанс цените на петрола да останат на такива ниски нива поне за още известно време, съдейки от фючърсите на петрола сорт West Texas Intermediate. Икономистите прогнозират 65% вероятност суровият петрол да се задържи на цена от 40 долара за барел до края на септември, а 40% заявяват, че това може да продължи дори до края на годината. Възможно е ситуацията да се влоши обаче, като един на всеки три икономисти казва, че цената на петрола ще спадне до 30 долара на барел.

Макар че цената на петрола се понижава с много и бързо, спадът може реално да помогне на икономическия растеж на САЩ. Икономистите казват, че ако цените на петрола се запазят на сегашните си нива до края на годината, БВП на страната ще нарасне с 0,2 процентни пункта. Този сценарий няма да се отрази на американския износ и световния икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Ше ги повиши ама у шестък, сега Китай ше казва кое, какво ше се повишава и какво ньет ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още