IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отбеляза най-големия си двудневен ръст от години насам

Цената на Брента отбеляза повишение от 16% през последните два дни и отново се качи над 50 долара за барел

09:20 | 29.08.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола сорт Брент скочи с 5% до над 50 долара за барел в петък и отбеляза най-големия си двудневен ръст от години насам, след като трейдърите продължиха да изкупуват залози срещу цената, съобщава Financial Times.

Международният петролен бенчмарк се вдигна с 16%, и то само през четвъртък и петък. Американският петрол сорт West Texas Intermediate (WTI) също отбеляза подобно повишение и се изкачи до над 45 долара за барел.

Движенията сложиха край на силно волатилната седмица на пазара на петрол и по-широките пазари. И двата петролни индекса спаднаха до 6-годишни минимуми в началото на седмицата, след като „Черният понеделник“ в Китай предизвика опасения за дългосрочно пренасищане на пазара на петрол.

„Това е краткосрочно възходящо облекчение в резултат на стабилизирането на по-широките пазари и по-малките очаквания на трейдърите за повишение на лихвените проценти от Федералния резерв през септември“, казва Амрита Сен от консултанската къща Energy Aspects. „Според нас в основата си нищо не се е променило. Пазарът все още е пренаситен. Цените на петролните танкери са спаднали рязко заради по-малкото доставки към Азия".

През миналата седмица хедж фондовете и други големи спекулатори натрупаха най-голямата къса позиция на американския суров петрол от март насам. Към вторник те държаха позиции със залози върху по-ниските цени, равняващи се на повече от 191 млн. барела петрол, но трейдърите казват, че са започнали отново да купуват след стабилизирането на капиталовите пазари.

Петролът сорт Брент отбелязва ръст от 10% за седмицата, достигайки до 50,05 долара за барел. Брентът спадна рязко през седем от последните девет седмици и удари шестгодишен минимум от 42,23 долара за барел в понеделник.

Цената на американския петрол WTI се вдигна с 11,8% през седмицата, връщайки се обратно над 45 долара за барел, след като в понеделник удари 37,75 долара за барел. Скокът дойде след осем последователни седмици на резки понижения.

Според трейдърите доклада на компанията Genscape, който показа, че затварянето на рафинерията Pernis на Shell в Нидерландия, е допринесло за ръст от 8% на петролните и газови фючърси ICE, които са основните контракти за определяне на цената на дизела в Европа.

Анализаторите казват, че пазарът може бе ще се префокусира върху свръхпредлагането след дългия почивен уикенд в Обединеното кралство, който може да понижи отново цените на петрола.

Доставките от САЩ и останалите страни, които не са членки на ОПЕК, е по-устойчив от очакваното, а страните членки на ОПЕК, като Саудитска Арабия и Ирак, отчитат по-висок добив.

Компаниите добавят кладенци, изпомпващи петрол в САЩ през последните шест седмици, сочат последните данни на Baker Hughes, публикувани в петък.

„Освен ако няма неочаквано и устойчиво намаляване на добива, цените на петрола няма да намерят подкрепа в световното предлагане“, казва Тамас Варга от петролния брокер PVM.

В същото време, ако последните спадове на фондовата борса в Шанхай индикират истински проблеми в китайската икономика, „това ще има важно въздействие върху оценките за търсенето на петрол“, добавя Варга.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Ало.....,Лукойл.....,качвайте цената веднага.....,хайде че ще обеднеете.....*** такива.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
VicKing
преди 8 години
Като ви чете човек да се стресне..,а то става въпрос за $4-5 на барел. Чудо голямо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 8 години
това е щото зареждах тия дни ... сега пак ще падне :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още