IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Форма на преструктуриране ще е достатъчно за гръцкия дълг

Според ръководителя на МВФ удължаване на матуритета или намаляване на лихвените проценти ще е по-добро от директно опрощаване

16:32 | 29.08.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Форма на преструктуриране на дълга, а не директно опрощаване ще позволи на Гърция да управлява „нежизнеспособното“ си дългово бреме, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард за швейцарски медии, съобщава Ройтерс.

Все още предстои да стане ясно дали МВФ ще участва в третата спасителна програма за 86 млрд. евро, която Гърция прие по-рано през август, тъй като фондът се обяви за частично съкращаване на дълговото бреме, което смята за неустойчиво в сегашната му форма.

Кредиторите на Гърция от еврозоната, най-вече Германия, отхвърлиха намаляване на дълга, но заявиха готовност да обсъдят други форми на преструктуриране като удължаване на матуритета.

По повод различията управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви в съботното издание на Le Tems: „Дебатът за анулиране на дълга никога не е бил на дневен ред, не мисля, че е необходимо да го обсъждаме, ако нещата вървят добре“.

„Обсъждаме удължаване на матуритета, намаляване на лихвените проценти, освобождаване от плащания за известно време. Но не говорим за анулиране на дълга“.

В интервюто не се споменава дали МВФ ще участва в новия спасителен заем, като преди време Лагард заяви, че решение по въпроса ще бъде взето преди октомври.

Що се отнася до Китай Лагард заяви, че очаква икономическият растеж на страната да остане в близост до предишните оценки и че известно забавяне е било неизбежно след бързото разрастване.

Китай обезцени юана по-рано този месец, след като износът на страната се срина през юли, което породи опасения сред световните пазари, че силата на основния двигател на растеж рязко намалява.

„Забавянето беше прогнозирано, предсказано и неизбежно“, заяви Лагард.

„Очакваме Китай да отбележи ръст на икономиката си от 6,8%. Може да бъде и по-малък“. МВФ обаче не вярва, че ръстът ще спадне до 4-4,5%, както прогнозират някои анализатори.

По повод спада на цените на суровините, който удари сериозно много развиващи се пазари, тя заяви, че тези икономики са „в центъра на вниманието ни“.

Всичко за дълга на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
"Лагард: Форма на преструктуриране ще е достатъчно за гръцкия дълг" - и аз добавям "за още една година".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още