IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Ноев: Бежанските потоци застрашават националната сигурност на България

Приоритет за политиците трябва да са българските граждани, а след това – бежанците, заяви бившият министър на отбраната

13:50 | 01.09.15 г. 1
<p>
	Унгарските власти затвориха тази сутрин международната жп гара в Будапеща заради опити на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарските власти затвориха тази сутрин международната жп гара в Будапеща заради опити на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия. Снимка: Ройтерс

Проблемите, които съпътстват бежанските потоци, са много по-голяма заплаха за националната сигурност на България, отколкото кризата в Украйна. Това каза пред БНР бившият министър на отбраната Бойко Ноев. 

„Общоевропейска рецепта за справяне с бежанците няма. България е различна от всички останали европейски страни. Ние сме най-бедната страна в Европейския съюз. Издръжката на един бежанец е доста повече от издръжката на един български гражданин. У нас има български граждани, които са бежанци в собствената си държава – децата без родители, възрастните хора и ромите, чиито къщи биват събаряни. Задължение на българските политици е на първо място да спасят тях“, казва той.

По думите му приоритет за политиците трябва да са българските граждани, а оттам нататък, доколкото може, държавата трябва да помага и на бежанците, идващи отвън.

„Несъблюдаването на тази последователност създава усещане в обществото за несправедливост, което събужда социални протести. Ако се задълбочат тези процеси, това би създало почви за засилване на националистически тенденции и ксенофобски настроения. Това би подхранило политически партии, които не искат България да бъде член на ЕС. Това би застрашило националната ни сигурност“, смята Ноев.

Той е категоричен, че в момента, в който бежанският канал през Македония и Сърбия бъде затворен, той ще бъде преместен през България.

„Влизането на България в Шенген по сухопътна линия ще пренасочи потока, който в момента тече през Македония и Сърбия, през България. Ние не трябва да поемаме такъв брой бежанци, какъвто някой ни налага отвън или какъвто брой имигранти искат да влязат на наша територия, а толкова, колкото можем да приемем. Приемането на бежанци е една отговорност, а не просто хуманитарен жест. Държавната агенция за бежанците е недофинансирана, страда от дефицит на кадри и е в тежко положение“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Ах мазен комунист, как го извърта...Значи държавата да помага на Хорааата и да не им пипа незакхонооото гхето и даааа изгхоони тия бежанци. Типично по комунистически, да настройваме пенсионерите срещу бежанците, *** срещу бежанците, пенсионерите срещу ***, за да може всички да ни се радват и ние да си скубем. Е да, на бежанците можем да им сипем и да ги плюем, те нямат право да гласуват, а така, всички, които сме убедили, че бежанците са виновни (не ясно за какво, но са виновни за всичко) ще пуснат гласче за нас, дето ще ги вардимПфу, отвратително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още