IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската треска се завръща и на фондовите пазари в САЩ

Dow Jones загуби почти 500 пункта от стойността си, а петролът поевтиня със 7% след нови притеснителни данни от Китай

23:09 | 01.09.15 г. 3
Китайската треска се завръща и на фондовите пазари в САЩ

Wall Street завърши първата за септември сесия дълбоко на червена територия под влияние на новите данни за спад на китайската икономика. По-рано днес статистиката в страната разпространи данни, според които индексът на производствената активност в Китай падна под 50 пункта,ясен  признак за свиване на сектора.

Това предизвика сериозни загуби в Европа, а ето и че реакцията отвъд Океана не закъсня. Междувременно и промишлеността в САЩ също се свива - индексът на Института за управление на доставките намалява от 52,7 пункта през юли до 51,1 пункта през август, което е най-ниското ниво за последните две години.

Така Dow Jones се понижи с почти 470 пункта или 2,84% до ниво от 16 058,35 пункта. За S&P 500 загубата е в рамките на 2,96% до 1 913,85 пункта.

Nasdaq изтри печалбата си за 2015 година, изчислява CNBC. Стойността на индекса достигна 4 636,1 пункта, което е спад от 2,94%.

Влияние на пазарите днес оказа и изказване на Ерик Розенгрен, член на Федералния резерв от Бостън. Според него целите по отношение на безработицата са постигнати и сега вниманието на институцията е върху инфлацията.
Фед постави цел и пред двата показателя, които трябва да бъдат достигнати, за да се пристъпи към повишаване на лихвите, което се очаква от пазарите от месеци.

Розенгрен няма право на глас при решението за основния лихвен процент, посочва CNBC.

Цената на петрола също пое стръмно надолу. И двата сорта поевтиняха с по около 7 на сто в първата сесия за септември след три поредни дни със сериозни ръстове. Европейският Brent се търгуваше за около 50 долара за барел. Цената на лекия суров петрол е 45 долара за барел.

Този спад повлече надолу акциите на редица енергийни компании. Една от най-пострадалите е Exxon Mobil, чиито акции загубиха над 4% от цената си и се търгуваха за 72 долара за брой.

Златото поскъпна със 7,40 долара до цена от 1 139,80 долара за трой унция с доставка през декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
Fair
преди 8 години
QE 4 здравей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Fair
преди 8 години
QE 4 здравей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още