IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спиди отчита 21,4% ръст на печалбата през първите шест месеца

Приходите на дружеството растат с 62,7% до 57,52 млн. лв. през първото полугодие

12:36 | 02.09.15 г. 2
Спиди отчита 21,4% ръст на печалбата през първите шест месеца

През първите шест месеца на годината Спиди отчита ръст от 21,4% на нетната консолидирана печалба на годишна база, показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ - София. Към края на юни печалбата на куриерската компания е 4,86 млн. лв, докато година по-рано беше 4 млн. лв.

През първите шест месеца приходите на компанията се повишават с 62,7% до 57,52 млн. лв. Броят на превозените пратки расте с 67,1% до 9 347 бр. Изпреварващият ръст на превозените пратки се дължи на повечето индивидуални клиенти, за които са обичайни по-малките пратки и съответно по-ниските приходи за пратка, се посочва в междинния доклад за дейността.

Таблица: Тримесечен доклад за дейността на Спиди АД

Най-голям ръст отчитат приходите, реализирани от външния пазар - 535,9%, като причината е придобиването на ДПД Румъния. С придобиването ù Спиди започна активното си развитие на румънския пазар, като предприема действие за разширяване на гамата от предлагани услуги и логистичната мрежа, се посочва в междинния консолидиран доклад на дружеството.

В същото време разходите за дейността растат с 67,47% до 51,5 млн. лв. Структурата на разходите търпи значителни промени спрямо първите шест месеца на 2014 г. Разходите за външни услуги на консолидирана база се увеличават двойно, най-вече защото към края на юни над 80% от куриерите на компанията работят като подизпълнители, в резултат от програмите, които Спиди въвежда.

На годишна база печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) расте с 44%. При нетната печалба увеличението е по-слабо, основен фактор за това е ръстът на амортизациите – от 86%, което се дължи на направените инвестиции в Спиди АД и ДПД Румъния.

През първите шест месеца на годината годината дружеството е придобило дълготрайни активи за 5,6 млн. лв. Основната инвестиция е на стойност от 2,66 млн. лв., направена за разработка на нов оперативен софтуер и е по оперативна програма „Конкурентоспособност“, се посочва още в междинния доклад на дружеството.

В бъдеще Спиди възнамерява да насочи фокуса си върху развитието на новия си продукт „PalletOne“ и обслужващата го инфраструктура.

От началото на годината ценните книжа на дружеството поскъпват с 6,93%, а средната им цена е 32,9 лв. за брой. Вчера бяха прехвърлени общо 4 193 бр. акции на компанията на средна цена от 34,41 лв., като затвориха с повишение от 7,16% за деня.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Не съм акционер тук но браво една от малкото хубави компании на БФБ-то. Дано само борсата не си отиде преди нея :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Браво на Бръзият мишок - все по-доволен съм, че влязох овреме в компанията и все по-недоволен, че не влязох с повече парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още