IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: България е одобрила почти всички кандидати за убежище през 2014

Германия е одобрила най-много търсещи убежище като цяло, но не и като дял от населението

13:15 | 02.09.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От Втората световна война насам Европа не е преживявала бежанска вълна с подобна сложност и мащаб като мигрантската криза през това лято, коментира Economist.

Протестите от 1 септември, в които участваха стотици мигранти на железопътната гара в Будапеща след забраната им за пътуване в Европа от унгарската полиция, са последният пример за напрежение от Кале до македонската граница.

На този фон са налице нивата на положителни отговори за приемане на търсещи убежище в различните страни членки на Европейския съюз (ЕС). В Берлин в понеделник германският канцлер Ангела Меркел призова за единна европейска позиция по отношение на миграцията, а бежанците да бъдат „справедливо“ разпределени сред страните членки на ЕС.

Тя отбеляза още, че онези мигранти, които нямат право да останат в Европа, трябва да бъдат върнати у дома. Вътрешният министър на Германия обяви, че страната очаква в нея да пристигнат 800 000 бежанци и търсещи убежище през тази година, което е четири пъти повече от броя им през 2014 г.

Обстоятелствата във всяка потенциална страна домакин обаче естествено са различни – от гледна точка на политиката, икономиката, демографията и т.н., и съдейки по номиналния брой на приетите кандидати, това може би не е честната оценка, за която Ангела Меркел намеква.

По-балансирана оценка може да бъде направена чрез адаптиране на броя на приетите кандидати към населението на всяка страна, която се предполага, че ще приеме новопристигнали. Като голяма страна с население от 80 млн. души, Германия е начело на списъка по брой приети бежанци в абсолютни стойности, но като дял спрямо гражданите на страната, тя слиза на 10-то място, предоставяйки убежище на само 50,2 души на всеки 100 000.

Великобритания също изглежда по-малко щедра, когато нещата се погледнат от този ъгъл. Швеция обаче, сравнително малка страна с около 10 млн. души население, приема голям брой търсещи убежище и по двата критерия. Тя е на второ място по положителни решения като цяло и е на първо място по дял от населението с 317,8 бежанци на 100 000 души. В Унгария е точно обратното – взимайки предвид размера на населението ѝ, тя се представя зле и в двете класации.

България е начело по дял на положителните решения - 94,2% от всички кандидати за убежище у нас са били одобрени. В Германия този дял е доста по-нисък - 41,6 на сто, във Франция е 21,6%, а във Великобритания - 38,6%. Най-нисък е делът в Унгария - 9,4%, а в Гърция е 14,8%. България е на шесто място по дял на одобрените кандидати от населението на страната с малко под 100 от 100 хил. души население.

Независимо от това как се възприемат данни, самият мащаб на проблема не показва признаци за скорошното му преодоляване. Почти 50 000 търсещи убежище са достигнали Гърция само през юли, а около 4 млн. сирийци са напуснали домовете си от началото на конфликта до 2014 г. Междувременно целият наплив на търсещи убежище в ЕС през 2014 г. възлиза на едва 0,03% от общото население на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
коки
преди 8 години
Shocking images of drowned Syrian boy show tragic plight of refugeeshttp://***.protothema.gr/world/article/505307/nekroi-11-prosfuges-meta-ti-vuthisi-skafon-pou-tous-meteferan-pros-ko/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
Ехххх .... де да беше вярно това за младежиТЕ с шмаЙзериТЕ ?!!Уго Шмайзер ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 9
Императорът
преди 8 години
С носталгия си спомням времената, когато бяхме Държава, когато храбри Български младежи с шмайзери ден и нощ охраняваха държавната граница и Българската земя, готови да разстрелят всеки опитал се да проникне талибански или какъвто и да е друг бандит !!! На ви демокрация сега и Европа без граници. По времето на Желязната завеса и от двете и страни хората живееха в ного по-голяма сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Русофобите хвалят Обанго. Е те сега ще им се наложи да се запознаят от близо със себеподобните му! :))))) Но пък на Русия и било зле а Путин бил *** и бил диктатор ! ха ха ха..:D Да си го повтарят винаги когато завони по улиците. Успокоявло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
коки
преди 8 години
Frontex: Rings supplying fake Syrian passports to whoever has cash to buy themhttp://***.infobalkans.com/2015/09/01/frontex-rings-supplying-fake-syrian-passports-whoever-has-cash-buy-them
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Одобряват ги защото така са им наредили "ГОЛЕМИТЕ НАЧАЛНИЦИ" ! Който плаща поръчва музиката. А будалите си мислят, че си имат народни избранници! Наивници !! :))))) Той човека в прав текст си го каза по телевизиата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
...но пък е пълно с евтини жени! Не иде реч за ***, а за евтини жени. България е прочута с тях по цял свят. За сирийка трябва година две да събира пари а за нашенка му стигат две три бивши сирийски заплати и харема е попълнен. Така че и тук си има екстри. :D ....а родените деца няма да са Стоян или Иван. Ще са Мохамед , Ахмед и прочие. В най добрия случай ще са с международни имена но това са изключения ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Абсолютно нормално е да така след като 99% от т. нар български министри защищават чужди , а не български интереси, а това че останалите европейски страни бягат от имигрантите като дявол от тамян е общоизвестен факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 7
Sakamano
преди 8 години
Като цяло смятам, че може да имаме полза от бежанската вълна. Ясно е, че за повечето имигранти България е само транзитна държава и няма да цоцат от системата ни твърде дълго, а от друга страна, отношението към малцинствата в цяла Европа започва да се променя, което ще доведе до стягане на юздите на "правозащитните" организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Ного ясно, че ще одобряват всички - нали това е целта - българите да станем екзотическо малцинство в собствената си държава - затова приемаме всеки, който дойде (но най-трудно българи от други държави) и развъждаме *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още