IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведат ли ниските цени на петрола до нова световна рецесия?

Със спада на цените на петрола на пазара има и губещи, и победители, но какъв ще бъде крайният резултат, пита икономист

15:29 | 02.09.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако цените на петрола продължат с драматичния си спад, в крайна сметка въпросът се свежда до това кой ще е сред победителите и кой - сред губещите? Могат ли потъващите цени на петрола да посеят семената на следващата рецесия, пита още Гари Шилинг, президент на консултантската компания A. Gary Shilling & Co, за BloombergView.

Страните вносителки на петрол са очевидните победители от понижаващите се цени на суровия петрол. Сред тях е и САЩ, където въпреки скока на вътрешното производство вносът все още формира почти 50% от потреблението на петрол. Нетните страни вносителки от Западна Европа и Азия също ще спечелят от спада на цените. Индия и Египет, които субсудират вътрешното потребление на енергия, със сигурност ще се облагодетелстват. Това обаче ще бъде отчасти в резултат на ценообразуването на петрола в долари и обезценяването на валутите на тези страни спрямо зелената валута.

Неочакваните ползи за американските потребители са значителни с понижението на средните цени на горивата с 24% до 2,47 долара за галон от 3,77 долара през юни 2014 г. Без съмнение цените ще спаднат още повече, когато активният летен сезон на шофиране приключи след Деня на труда.

Повечето анализатори вярват, че потребителите ще вложат другаде парите си и така ще насърчат икономиката. Но почти всички спестявания от по-ниските цени досега са били използвани за преустройство на жилища и намаляване на задълженията. Потребителите са склонни да увеличават спестяванията си в трудни времена. Те направиха това по време на шестгодишното си възстановяване, дори когато реалните заплати и средните доходи на домакинствата оставаха без промяна.

По-ниските цени на петрола обаче може да дойдат с един недостатък. Докато те си проправят път през системата, може да бъдат последвани от дефлация. Десет от 34-те най-големи икономики в света вече отчитат годишен спад на потребителските си цени. Рискът е, че може да последват дефлационни очаквания, които да стимулират потребителите да отказват покупки в очакване на още по-ниски цени.

Ако това се случи, ще се натрупат неизползван капацитет и запаси, което ще накара цените да се понижат още повече. Когато подозренията на купувачите се потвърдят, те ще отложат отново покупките си, създавайки порочен низходящ кръг. Резултатът е малък, а може би и никакъв икономически растеж, както се случва в склонната към дефлация Япония през последните две десетилетия.

Губещите от понижаващите се цени на петрола очевидно включват производителите и петролните компании, особено тези със силен ливъридж. Американските шистови компании поемат голям удар и все пак упорито отказват да излязат от бизнеса. Една от причините за това е, че сондажните разходи също намаляват. Друга е, че цените на петрола все още са над пределните разходи на фракинг компаниите, което насърчава повишаването на производството им, за да компенсират по-малките приходи.

Служителите в американската индустрия за добив на петрол и природен газ формират само около 0,14% от общия размер на всички ведомости за заплати, но през юли те са получили средно около 41 долара на час – два пъти повече от това, което останалите американски служители получават. От края на миналата година работните места в сектора са намалели само с 4%, а седмичното заплащане – само с 3%.

Допълнителен спад на цените на петрола ще увеличи трудностите на африканските износителки Гана, Ангола и Нигерия. Износът на петрол допринася за 70% от бюджета на Нигерия. Същото се отнася и за икономиката на Венецуела, където боливарът се срина от 103 за долар през ноември до 701 за долар на черния пазар. (Официалният курс остава на нереалните 6,29 боливара за долар.)

Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 3
doba
преди 8 години
Настоящите/надявам се и бъдещи/ ниски цени на суровините/в частност и горивата/ са уникален шанс за ускоряване на икономическия растеж.Особено в страните, нетни вносители, към които се числи България и ЕС.За всяка фирма, потребяваща от тях в големи размери, падането на цените дори и с малко е свободен ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
"Гладните" производители и търговци и иноватори, захванали се с иначе нерентабилни /към момента на ниските цени/ технологии като шистовия добив и in-situ преработка на шистови въглеводороди в лек нефт. Ей сега, примерно, IEI, в израел, дискретно им се нашепва да влизат във фризера. Не е до всички но, тези ще го подухат, няма начин.Всъщност, има: Идват, питат, показва им се нещо, и поне по-малко ще си отварят бузите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 4
крас
преди 8 години
АБЕ ВИКИ, Аз ли нещо не мога да смятам, или ти правиш опит за ЕВТИНА МАНИПУЛАЦИЯ в полза на тези кото ни скубят с цените на горивата?!ВИЖ КАКВО СИ НАПИСАЛА:"Неочакваните ползи за американските потребители са значителни с понижението на средните цени на горивата с 24% до 2,47 долара за галон от 3,77 долара през юни 2014 г" ЗА КАКВИ 24% ПИШЕШ КОГАТО ТЕ СА НАД 34% !!!!!!!!!!!!Подобно понижение с близо 35% на горивата у нас е само мечта!!Представете си горивата да паднат с още 40 стотинки от сегашните!!ВИКИ, Дръж се естествено, а не като слуга на тези бандити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 8
0pk
преди 8 години
Резултата е в ада :]Една песничка за настроение: https://***.youtube.com/watch?v=T_U7HxOzhWw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
...Което означава, че досега са ни КРАЛИ.Айде, стига са мъркали, пор фавор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
Цената на петрола не е ниска .... близка до НОРМАЛНАта е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 0
ПИЧ
преди 8 години
Защо цените на петрола , които се понижават да водят до рецесия - откъде ги преписвате тия заглавия и статии. Когато петрола беше 120 долара - пак се казва че световния рестеж ще бъде ударен. Сега при 40$ пак рецесия.Напротив ниския петрол ще стимулира всички останали индустрии - най-вече транспорта, но и туризма (хората ще се движат по-евтино). Но също и хилядите производни на нефта - полиетилени, пропилени и какви ли още няма-безброй видове пластмаси и прочие.Има и куп ползи, за които аз не се сещам дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Не бих страдал толкова и при нулев растеж в брутно изражение, ако не страда достъпността и качеството на благата. Повечето "натрупвания" в областта на търговията (защото себестойността на добив, транспорт и доставка едва ли се е качила /и сега, да пада/ с пъти) са спекулативни, тоест, получени без непосредствена необходимост, а по желание и /картелен?/ сговор между търгашите за помпане на цени. Това, че някои някъде се скарали и счепкали, на фона на световните процеси, в 90% от случаите, е само ПОВОД да ограбят крайния клиент и да тъпчат гушите. Стига сме ги оревавали, светът просто е в корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 10
крас
преди 8 години
Само при петрола ли има срив на цената?Ами погледнете останалите цени на СУРОВИНИТЕ на структуроопределящи отрасли в икономиката!АМИ И ТАМ СРИВА Е НЕВЕРОЯТЕН!СРИВ ИМА И В АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО ЗА КОЕТО СЕ МЪЛЧИ!Срива на цената на петрола е СЛЕДСТВИЕ, а не ПРИЧИНА довела до СВЕТОВНАТА ДЕПРЕСИЯ!ВАЛУТНАТА ВОЙНА Е ФАКТ!БИТКАТА ЗА ПАЗАРИТЕ И ВАЛУТИТЕ С КОИТО ЩЕ СЕ ОПЕРИРА НА ТЯХ Е В ПЪЛНА СИЛА! ДАЛИ КИТАЙ ЩЕ НАЛОЖИ ЮАНА КАТО СВЕТОВНО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО, ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ОПЕРИРА С НАТРЕСЕНИЯТ МУ ЗАЕДНО С ХОНГ КОНК ДОЛАР Е ВЪПРОС НА БЛИЗКО БЪДЕЩЕ. Как ще се справи ККП с ТРОЯНСКИЯ КОН наречен ХОНКОНГСКИ ДОЛАР е въпрос на близко бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Ниските цени на петрола ще ударят единсвено по непреструктурираните икономики на развиващите се страни, които се занимават с добив на петрол. До сега те абдикираха от реформи и преустройство, лежейки върку изкуствено завишените цени от страна на ОПЕК. По-справедливите цени на суровината, които наблюдаваме в момента единствено ще подсилят тази тенденция. Ролята на петрола ще намалее драстично в идните 10 години. Какво ще правим тогава??? След каменната епоха е настъпила бронзовата и предполагам камъните доста са се обезценили! :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още