IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на САЩ - последната отбранителна линия

Скорошните сътресения на пазарите засенчват краткосрочните перспективи, но дали са признак за рецесия в САЩ

08:01 | 03.09.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скорошните сътресения на финансовите пазари и пазарите на суровините хвърлят тъмна сянка върху краткосрочните перспективи, коментират от Investing.com.

Имайки предвид дълбочината и скоростта на срива, не е изненадващо, че няколко далновидни пазарно базирани модели сигнализират, че се задават още неприятности, като например разширен мечи пазар на акции и може би икономическа рецесия в САЩ и на други места. Но ако все още има защо да не се отказваме и да се присъединяваме към мечките, то тя се крие във факта, че широките макро тенденции в САЩ остават позитивни.

Дали това се дължи на икономическите резултати, които пристигат със закъснение, подсказвайки, че най-лошото просто предстои? Може и така да е, но това засега са само догадки.

Не трябва да се заблуждаваме: следващите няколко дни и седмици могат да бъдат – и вероятно ще са, критични за определянето дали икономическата перспектива пред САЩ се е променила спрямо последните доказателства за очакван скромен растеж. Въпреки това сегашният климат е значително по-несигурен по няколко причини, включително заради по-слабия икономически ръст в Китай, мудната експанзия на американския производствен сектор и потенциалното краткосрочно затягане на паричната политика на САЩ.

Лесно е да се отчаем от последните разочароващи икономически новини и волатилността на пазара напоследък. Но е важно да не губим поглед върху цялостната картина, особено по отношение на икономиката в САЩ.

Преди няколко седмици сайтът актуализира месечния икономически профил на САЩ, базирайки се на широк набор от показатели, които все още не показват, че новата рецесия е неизбежна. Оттогава оптимистичният облик на макро ситуацията като цяло не се е променил.

Пазарно базираната прогноза за макро тенденцията показва друго. Пазарите обаче не са съвършена мярка за анализиране на икономическите условия и затова все още е добре да се въздържаме от цялостен мечи поглед върху макро тенденциите в САЩ, поне докато суровите икономически данни продължават да излизат позитивни.

Наистина, вижда се значителна слабост в американското производство напоследък, но за момента проблемът е по-скоро бавен растеж, отколкото свиване. При всички случаи производството, което е важно при следенето на бизнес цикъла, е само една част от икономиката. Напълно възможно е производството да се окаже с лек спад, без обаче да вкара икономиката на САЩ в рецесия. По-важният въпрос е дали влошаването му се разпростира и върху други показатели. За момента обаче това не е така.

Силният доклад за продажбите на автомобили в САЩ за август от вторник предполага, че потребителските разходи се запазват на добро ниво. Сезонно коригираните годишни нива на продажби на леки превозни средства са скочили до 17,8 млн. броя, с 2,9% ръст спрямо миналата година и най-високо равнище от десетилетие насам, сочат данни на Autodata Corp.

Ключовата променлива, разбира се, е безработицата, въпреки че и тук цифрите изглеждат обнадеждаващи. Ако оптимистичните перспективи пред заетостта се променят, ще видим доказателство за това в актуализираните за август данни по въпроса през тази седмица – в доклада за частния сектор на ADP в сряда и в доклада за работните места, обявен от Вашингтон в петък.

Данните на ADP, разпространени преди началото на търговията в сряда, показват ръст на новите работни места със 190 хил. през август спрямо очаквания за 200 хил. Това е петият месец през последните шест, в който новосъздадените работни места в частния сектор са по-малко от 200 хил. 

В крайна сметка пазарно ориентиран поглед върху краткосрочното бъдеще изпраща предупредителен сигнал и то с причина. Но е твърде рано да преценим дали повишилият се риск определя правилно и макро тенденциите в САЩ, поне засега. Ако цифрите, представени през следващите дни, ни покажат нещо друго, последното убежище на оптимизма ни ще изчезне.

Междувременно внимателен и донякъде ограничен оптимизъм все още е и разумният прочит на по-широките икономически тенденции. По очевидни причини обаче границата на разочарованието оттук нататък вече няма накъде да се измества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
стъкмистиката е последната отбранителна линия на сащ......тези дето управляват милиардите явно са заухави 4е пазаруват американски дрънкулки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
scott
преди 8 години
Корекцията тръгна.Силни понижения на акциите, последвани от малко повишения......Кукловодите са заповедали черен петък на прасакулки и обиране на макс на бълъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Не беше ли така и през август 2008 г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Хубаво - лошите кредити да са 200, даже да са 100 милиарда... ама кво да кажем за трилионите в деривати, базирани на същите тези кредити... дали ФЕД няма да хлъцне в един момент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
Nathan
преди 8 години
,,Силният доклад за продажбите на автомобили в САЩ"Добрите данни от автомобилния пазар се дължат единствено на ниските лихви и прекредитиране на неплатежоспособни купувачи; профилът на повече от 60% от купуващите нови автомобили в САЩ е точно такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
ми погледни за кво става въпрос и само колко меко са го казали "Under-Reported" ...... :)))The Fed's $16 Trillion Bailouts Under-Reportedhttp://***.forbes.com/sites/traceygreenstein/2011/09/20/the-feds-16-trillion-bailouts-under-reported/Те може да си печатат и да правят каквото си искат, но в един прекрасен момент, като кажат останалите - мне не приеаме ваще долари и с фирмите им приключва също и с bait out-ве mail out - ове и ше почнат да взимат валути от вънка да видят как е като имаш ограничено количество кинти ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Да се изкупят облигациите е въпрос на ЦЕНА и тя изобщо няма да е тази която са платили облигационерите. Така беше и през 2008 година когато на облигационерите се предлагаха символични плащания за притежаваните от тях облигации от спукалият се СТРОИТЕЛЕН БАЛОН.СИГУРНО Е, ЧЕ И СЕГА ТОЗИ НОМЕР ЩЕ СЕ ПОВТОРИ КОЕТО ЩЕ ПРИНУДИ ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ ИЛИ ДА ПРОДАВАТ НА СИМВОЛИЧНИ ЦЕНИ ИЛИ ДА ДЪРЖАТ ТОКСИЧНИТЕ ОБЛИГАЦИИ С ВИСОК НОМИНАЛ ПОЛЗВАЙКИ ГО КАТО АКТИВ. При строителния балон се случи второто. Предполагам, че и сега нещата ще се повторят, но този път с мащаби несъизмерими с предишните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
е да не забравяме също и мерака на Фред за вдигане на лихвите .... :)) Също и разпродажбата на Американски ДЦК от Китай, той Фреда може да печати колкото си иска, но в един момент ше е напечатал май повече от колкото може да носи и тогава ........ отиват в гората за гъби ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Не забравяй, че ФЕД може да го прави това само ако продължава експанзията на долара, за което този път ще има як отпор. При това не само от класическите му противници. Затова е изключително важна срещата на мвф за SDR. Ако ФЕД продължава да печати то ще се доближи много близо до момента, в който и 1000 "rate hike"-a да направи няма да има връщане на назад..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 17
крас
преди 8 години
При цена 50 $ за барел финансовата система на САЩ е гръмнала!Шистоваците няма да са в състояние да платят задълженията си към облигационерите налели няколко трильона в тези нови технологии. ОЧАКВАНИЯТА СА ЗА ГЪРМЕЖ НА НЯКОЯ ГОЛЯМА АМЕРИКАНСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА КОЯТО ЩЕ ОТКЛЮЧИ НАЧАЛОТО НА ФИНАНСОВИЯ КОЛАПС. Няма съмнение, че с подобни проблеми ще се накичат както САЩ така и Англия , а най вероятно и Китай където хита с ШИСТОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ бележи бум на развитието. ЩЕ ГО ОТНЕСАТ ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ И ЗАСТРАХОВАЛИТЕ РИСКА КОМПАНИИ!Въпрос на дни е да се ситуира началото на финансовата криза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още