IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Бежанската криза в Европа е проблем на Германия

„Защо трябва да идвате в Европа? Турция е сигурна страна, останете там", обърна се премиерът на Унгария към мигрантите

15:37 | 03.09.15 г. 19
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан на днешната пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан на днешната пресконференция. Снимка: Ройтерс

Бежанската криза в Европа е проблем на Германия, тъй като Германия е държавата, в която всички искат да отидат. Това коментира премиерът на Унгария Виктор Орбан на пресконференция в Брюксел, където му предстои среща с ръководствата на всички органи на Европейския съюз (ЕС), съобщава FT.

Орбан, който е най-критикуваният европейски лидер заради позицията му по въпросите с миграцията, настоява, че трябва да засили усилията си за предотвратяване на навлизането на бежанци в ЕС през страната му, тъй като според него това може да доведе до колапс на зоната за свободно движение на хора.

„Смятаме, че ако не обсъдим истинския проблем, а това е граничният контрол, ние можем да отклоним дискусията в погрешна посока“, допълва той. „Без да се говори за граничен контрол, а само за квотна система, това е сякаш покана към всички, които биха искали да дойдат. Това е проблем“, заключи премиерът на Унгария.

Унгария е една от най-оживените транзитни държави за хилядите имигранти от Близкия изток и Африка. Стотици къмпинги изникват в страната, а през последните дни жп гарата в Будапеща е основният „център“ за бежанците, които търсят път към Германия, посочва изданието.

Унгарските власти спряха движението на всички международни влакове от Будапеща заради наплива на бежанци да отпътуват към Германия най-вече заради критиките на Австрия, която започна да спира влакове и товарни автомобили на границата. Вчера гарата в унгарската столица беше затворена за няколко часа, но от тази сутрин отново работи.

Виктор Орбан каза днес, че властите в страната му изискват всички мигранти да се регистрират на влизане в Унгария или при пътуване през Будапеща, като настоява, че това всъщност е изискване на Шенген. По думите му властите в Австрия и Германия също са поискали такава регистрация.

На 14 септември вътрешните министри на държавите от ЕС се събират на извънредна среща заради безпрецедентната бежанска вълна. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск в крайна сметка ще бъде принуден да посредничи за постигането на по-бързо споразумение между държавите членки за справянето с потока.

Туск предупреди днес, че се очертава сериозно разделение между източните и западните държави от Европа. Той призова за постигането на компромис, който едновременно защитава бежанците и не заплашва обществения ред.

Орбан е политическият лидер от Централна и Източна Европа, който най-яростно се противопоставя на идеята на Брюксел за бежански квоти за държавите от ЕС. Той остава непреклонен и според него най-важната задача на Брюксел е да изпрати послание до тези, които бягат от Близкия изток и Африка, да не идват в Европа.

„Ако ние създаваме впечатление, че сме готови да приемем всеки, това би било един морален провал“, коментира той и призова всички бежанци да останат там, където са в момента, извън зоните на конфликт, например в Турция, в която вече има около 1,8 млн. бежанци.

„Защо трябва да идвате в Европа? Турция е сигурна страна, останете там. Рисковано е да дойдете. Ние не можем да гарантираме, че тук ще бъдете приети“, обърна се той към имигрантите, чиято цел е Старият континент.

Същевременно се увеличава натискът и върху балтийските държави да приемат своя дял бежанци. Пресата призовава Латвия, Литва и Естония да си спомнят собствената си история от времето на бившия Съветски съюз, когато хиляди хора избягаха в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Унгария предприе смела и шокираща акция срещу биотехнологичния гигант Monsanto, като унищожи 1000 акра генетичномодифицирана царевица такава, за която е установено, че е отглеждана с генетично модифицирани семена, обяви унгарският заместник-държавен секретар при Министерството на развитието на селските райони Лайош Богняр" Еми браво на Орбан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
1956-та година, когато унгарски бежанци не говорещи чужди заляха Западна Европа никой не строеше огради срещу тези бежанци... Орбан бъзо забравя историята на 20 век, когато минимум 3 пъти и унгарците са били бежанци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Жалко за Европа, беше готин континент! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Жалко за Европа, беше готин континент! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
unicornblade
преди 8 години
Като знам колко е трудно да организираш екскурзия на един автобус хора в БГ, очаквам скоро да се заговори, че всичко това е организирано. Просто няма как да не е.Засега единственото което виждам по западни издания е, че богати евреи плащали за лодките през Средиземно море.Не бих се учудил евреите да искат да си го върнат на германците.А и като цяло за тях би било изгодно Европа да заприлича на Израело-Палестинската-Йеросалимска мешавица.вярвам че скоро всичко ще лъсне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 19
Pronto
преди 8 години
Когато разни българи и унгарци се напъват да влязат в ЕС като цяла държава, това не е проблем на Германия или ЕС. Когато обаче хора бягат от войни, рискувайки живота си, това вече е. Ами да излезе Унгария от ЕС. Може и България, нас от едно време ни влече митническия съюз, хем ще субсидираме останалите членове, всички по-бедни от нас. Че да остане от ЕС всичко на север от Германия с два южно анклава - Румъния и Испания. Тогава ще си припомним защо ни се влизаше и защо сега толкова много хора се молят за тази нова обетована земя.ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Или Разпад на ЕС, или разпад на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Радикализира ли се Германия става страшно! Мръсните кравари целят точно това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Армията на Сирия няма успех срещу тези нищожни 30 000 души защото те имат логистичната подкрепа на служби от САЩ и НАТО /сателитно проследяване, разузнавателни данни и прочие. Те предварително знаят всичко което Асад планира както и движението на войските му докато досега Асад нямаше тази възможност. Има слухове, че това ще се промени скоро с помоща на Русия. Тя ще предоставя сателитни снимки и проследяване движението и групирането на бандите също както САЩ правят това с армията на Асад. Ако това се окаже истина с ИД е свършено. Проблем ще имат и турците и евреите които вместо по ИД гърмят по Сирия в помощ на ИД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Целта е Европа да заприлича на Украйна. Правителства като това на Украйна им са необходими на САЩ в Европа. Те ще предоставят парите и оръжията, а Европа човешкия материал за война с руснаците. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още