IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От началото на годината в България са задържани над 17 хил. нелегални имигранти

До края на август са издадени 12 800 решения за статут, а за цялата 2014 г. издадените решения са 12 700, съобщи вътрешният зам.-министър Красимир Ципов

11:32 | 05.09.15 г. 2
От началото на годината в България са задържани над 17 хил. нелегални имигранти

От началото на годината са задържани над 17 хил. нелегални имигранти, съобщи в предаването „Тази събота” на bTV заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Голяма част от тях са поискали статут, решенията, които са издадени до края на месец август, са над 12 800. Общо 12 700 са издадените решения за получаване на статут през цялата минала година, поясни заместник-министърът.
Той прогнозира, че бройката, която ще регистрираме към края на годината, ще бъде между 15 и 17 хил. решения за предоставяне на статут.

Според евродепутата Ангел Джамбазки трябва да се иска разговор за регламента, който засяга регистрацията на мигрантите. Около 95% от хората получават статут, България е държавата, която дава най-много статути от поисканите на глава от население. Ако обаче Европейският съюз (ЕС) спазва собствените си правила, по силата на регламента – Дъблинските споразумения от 1990 г., тези хора трябва да бъдат върнати в България. Давате ли си сметка какво ще се случи, ако наистина това започне да се спазва, запита Джамбазки.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че България отдавна е трябвало да е сред онези държави, които да поискат формално разделението на три групи държави в ЕС – на тази, които са транзитни, каквато засега е България; на страните, които приемат бежанците, каквито са тези във вътрешността на Европа, и страните, от които тези бежанци идват.

„В момента не можем да сме с еднакви условия с останалите страни във вътрешността, най-малко защото при нас, макар и малко, тенденцията е за покачване на имигрантите, които влизат, и трябва да можем да се справим с тези, които идват на наша територия”, посочи тя.

От началото на годината са разбити няколко каналджийски схеми, съобщи още Красимир Ципов, като припомни, че вчера бяха произнесени присъди на 9 лица в Районния съд в Царево. Надявам се още следващата седмица в Комисията по правни въпроси в Народното събрание да бъдат приети конкретни предложения, с които желаем да променим именно текстовете, свързани с каналджийството, допълни той.

„Не е достатъчно само да съзерцаваме и да съжаляваме. Това, което се случва, е безпомощност както на Европа да се справи с тази криза, така и едно доста арогантно отношение от някои държави-членки на ЕС, които не желаят да имат нищо общо с кризата, която заля целия европейски континент”, категорична беше Йотова във връзка с бежанската криза.

Тя припомни решението на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Словакия и Унгария, които заявиха, че няма да приемат нито един бежанец и са против принципа за постоянно разпределение в държавите-членки.
Смъртта на 3-годишния Айлян и неговата снимка, която потресе целия свят, е безспорна трагедия, която обаче се използва и като оръжие да се вменява вина там, където я няма – в държавите от ЕС и европейските граждани, посочи още на Ангел Джамбазки.

„Тази война в Сирия не я водим ние, води я включително дори и Турция. И нейният президент вчера излезе и каза, че Европа е виновна за това”, посочи Джамбазки. „Защо богатите мюсюлмански сунитски държави – Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства, не приемат нито един бежанец от Сирия, а те са на границата там. Няма ли по-лесно хората да се впишат в среда, в която имат една и съща религия”, попита Джамбазки.

Той отново подчерта, че трябва да правим разграничение между бежанци и нелегални имигранти.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Пращайте ги в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още