IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната индустрия - светлината в тунела за България

Как един българин стигна до мениджърски пост във Viber

17:36 | 05.09.15 г. 5
Технологичната индустрия - светлината в тунела за България

От стажант в един от телекомите до мениджър във Viber. Това е историята на българина Атанас Райков. Едва 30-годишен той вече отговаря за подразделенията в Централна и Източна Европа на едно от водещите приложения за чат съобщения, ползвано от над 600 млн. уникални потребители в 193 държави по света.

Последователна подготовка, склонности към поемане на добре премерени рискове и всичко това подчинено на визия къде трябва да стигнат нещата. Така Атанас Райков описва комбинацията от качества, които са наклонили везните в негова полза, за да му бъде поверена позицията на генерален мениджър във Viber - позиция, която досега не е съществувала. Създадена е от компанията заради него, след като го откриват по портфолиото му в една от социалните бизнес мрежи.

"Имах едно много сериозно интервю, което беше повече от 3 часа и половина с топ мениджмънта на компанията. Бяха ми задавани най-различни въпроси, обсъждахме стратегията на фирмата. След този разговор имах задание, в което трябваше да доразвия още по-детайлно тези идеи, да ги изпратя за преглед и в последствие всъщност получих положителния отговор", разказва Атанас.

Развитието му като бъдещ мениджър започва още в училище. Още в десети клас в националната финансово-стопанска гимназия в София става мениджър в учебно-тренировъчна фирма за компютърна техника. По-късно Атанас постъпва като стажант в един от българските мобилни оператори. След десет успешни години на развитие в телекома стига до авантюристичното решение да пътува по света.

“Имах вече яснота какви възможности ме очакват в България, но исках да видя какво друго се предлага по света. Отидох в големи технологични центрове като Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско. Някъде по този път Viber се свързаха с мен. Те бяха разбрали, че не съм обвързан с никоя компания, че съм свободен агент. Всъщност те ме попитаха дали имам интерес, тъй като те планират в рамките на тази година да създадат офис, който да се грижи за този важен за тях регион", разказва той.

Офисът на компанията в София все още се изгражда. Атанас ще ръководи екип от 4-5 души. Според него технологичната индустрия показва, че има светлина в тунела за България. В контраст с надвисналата над страната ни мрачна картина на масова младежка имиграция той споделя, че желанието му е да се развива именно тук, в родината си. А обяснението му е емоционално.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria on Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
"Офисът на компанията в София все още се изгражда. Атанас ще ръководи екип от 4-5 души. "Туй са фактите, останалото - голи лафове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
bigiadri
преди 8 години
Viber е създаден през 2010 г. Като за основен създател се счита Талман Марко. Пъравата работна версия е пусната през декември 2010г. В последствие тя се доразвива и обхваща всички операционни системи -мобилни и дестстоп.Ползва свой закрит протокол и всички трансферирани данни се шифроват. Многократно чрез външни фирми е тестван за взлом. Viber става популярен заради простотата ,надежността и за това че много лесно се вписва в контактната листа на мобилните телефони. Преди да бъде продаден на японците ,доколкото си спомням за 200 милиона долара той се славеше ,че не дава никакви данни за ползвателите си. Както в едно интервю Игор Магазинник /другия създател/ казва ,че в Суадитска Арабия са им искали данни ,но те отказали и за това тамViber e бил забранен ,а What Aps не .:) Сега дали е така не се знае!Мисля че със сигурност Viber дава вече данни за своите потребители на съответните органи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 8 години
като се родиш и си наследник на хардлайнерско комунистическо семейство животът ти е песен....аха даа ли4ните ка4ества хахаа те не са важни като тати или дедо е бил офицер от дс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Много реклама му хвърляте на този момък. Тая статия е като виц, Още в 10 клас станал мениджър като стажант. После станал стажант в телеком. После решил да пътува и Вайбър му се обадили ... и един мармот.... Пък и дай да сме сериози, не съм видял да пишете за Саша Безуханова, за Ранделов за Тео Милев, за Косьо Стоилов, за Стефчо Бумов, за Миро Вичев.. със сигурност изпускам поне още толкова имена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
Pronto
преди 8 години
Да, АйТиту е един много добре развиващ се отрасъл, което е вярно и за всички бивши соц страни. Самият Вайбър си бе беларуска компания, регистрирана в Кипър.Но нас ни трябва поне още един високотехнологичен двигател, за да дръпнем - биотехнологии, електроника или модерна енергетика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още