IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивелина Василева откри пречиствателната станция в Костинброд за 97 млн. лв.

Дължината на новоизградената и рехабилитирана канализационна мрежа в града е повече от 43 км, коментира министърът на околната среда и водите

19:40 | 08.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в град Костинброд на стойност 97 млн. лв., съобщават от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„Изграждането на изцяло нова пречиствателна станция и обхващането на цялата канализация на града е сложен и тежък, но мащабен проект, който изисква много добра организация, експертиза и професионализъм“, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на откриването.

„Едва ли някога община Костинброд би могла да задели за такъв кратък период от време толкова голям финансов ресурс – 97 млн. лв. Затова е важно, че с евросредства по Оперативна програма „Околна среда“ се подпомага реализацията на такива значими проекти. С това се постига опазване на река Блато, възможности за развитие на икономиката и земеделието, за осигуряването на здравословната среда, в която да живеят гражданите“, каза Василева на церемонията по отриването на съоръженията.

С осъществяването на интегрирания проект за изграждането на ПСОВ и модернизирането на канализационната и водопроводната мрежа и съоръженията по тях, са реконструирани 41 км водопроводна мрежа, повече от 43 км е дължината на новоизградената и рехабилитирана канализационна мрежа в Костинброд. Към новата пречиствателна станция за отпадъчни води са свързани повече от 10 000 жители.

„Освен това постигнахме удълбочаване на реката и укрепване на бреговете, с което се борим с явления като ерозията на бреговете и рисковете от наводненията“, каза Василева.

От ОП „Околна среда 2007-2013“ близо 2,5 млрд. лв. и още толкова до 2020 г. са средствата за ВиК инфраструктурата в големите градове и населените места, които осигуряват опазването на природата, здравословна среда за живеене и са предпоставка за привличането на инвестиции, поясни още Ивелина Василева.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите участваха в откриването на пречиствателната станция за питейна вода в с. Бързия, община Берковица, финансирана по Програмата за развитие на селските райони. Там Василева обяви, че чрез Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда (ПУДООС) са осигурени 220 хил. лв., с които ще се изгради нова водопроводна мрежа по три улици в град Берковица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Ау, пречиствателна станция... как са позволили нашите зелени соросоидчета да се изгради подобно нещо на територията на Костинброд? Сигурно за целта са кръвожадните инвеститори са изсекли цели 38 дръвчета! Направо съм разочарован от липсата на реакция от страна на зелените прокопчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Тази картинка на мижитурки, групово режещи "на ситно" лентички за"нам що си" ми е направо тъпичка. Тия са направо за кюпа, дето се намира баш зад гърба им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още