IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед удари щатския долар

Американската валута достигна най-ниска стойност за последните 3 седмици спрямо еврото и кошница от основни валути

10:18 | 18.09.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Федералният резерв на САЩ се въздържа от повишение на лихвените нива. Това от своя страна повдигна въпроса кога институцията ще съумее да предприеме решителната стъпка и как ще даде сигнал за подобно свое действие. Малко над половината от допитаните инвеститори са успели да предвидят, че Фед няма да увеличава лихвите, което говори колко е трудно напоследък да се прочетат намеренията на централните банкери.

Решението на Фед доведе до поевтиняване на щатския долар, като зелените пари достигнаха най-ниска стойност за последните 3 седмици спрямо еврото и кошница от основни валути. Освен задържането на основните лихви на текущите нива, Йелън и компания понижиха очакванията си за дългосрочния икономически растеж на САЩ.

Тези факти изстреляха единната валута до 3-седмичен връх, след като едно евро се разменяше за 1.1441 долара. Спрямо японската йена пък зелените пари спаднаха до 119.65 по време на азиатската сесия днес. Британският паунд също напредна над 1.5600, достигайки върхова точка при 1.5627 долара. Доларовият индекс загуби позиции и след обявяване на новините достигна най-ниско нива от 26 август.

Това, което се оказа непреодолимо препятствие според Фед, е глобалният икономически и финансов застой, факт, който ограничава икономическата активност и застрашава целевите нива на инфлация.

Въздържането от промяна в монетарната политика би трябвало да подкрепи фондовите пазари. Основните измерители на американските борси останаха на червена територия след една силно волатилна сесия. Като причина за това може да се посочат намалените очаквания за представянето на икономиката в дългосрочен план. Очаква се европейските индекси да започнат днешната търговия с понижения, с оглед на опасенията за глобален застой.

Последните данни посочиха, че 13 от 17 централни банкери очакват повишение на лихвените нива тази година. Вероятността това да стане през октомври е 39.5%, а през декември - съответно 56.5%. Председателят Джанет Йелън даде индикации, че повишение през октомври остава вероятно, но едва ли икономическите показатели ще дадат достатъчно основание за такава стъпка дотогава. Пазарните участници по-скоро очакват повишението за първи път от 2006 година да стане факт през декември.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

USD/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още