IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова: За важни инфраструктурни проекти ще разчитаме на бюджета и ПЧП

През 2016 г. ще е пикът на проекти по програмата за саниране, прогнозира регионалният министър

14:40 | 28.09.15 г. 3
Лиляна Павлова: За важни инфраструктурни проекти ще разчитаме на бюджета и ПЧП

За важните инфраструктурни проекти ще разчитаме не само на евросредства, а и на бюджетно финансиране и публично-частно партньорство (ПЧП), заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на форум „Строителството през 2016 г.“, организиран от Камарата на строителите в България.

През 2016 г. се очаква да бъде приета нова нормативна уредба за концесиите, каза тя. „Опитваме се да изчистим лошия имидж на думата концесия. Европейското финансиране за много от секторите е все по-малко, така че единственият шанс е ПЧП – да не се гледа на него като на нещо корупционно“, а като на нещо нормално, допълни Павлова. Тя допълни, че и в Европа се правят промени в законодателството, свързани с концесиите и ПЧП като форми за взаимодействие с частния сектор.

Министърът припомни, че според Стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2022 г. за пътищата са необходими над 12 млрд. лв.

Приоритетни пътни проекти по думите й са довършването на Лот 3 на магистрала „Струма“, работата по „Хемус“, строителството на участъците София – Калотина, София – Видин, Русе – Велико Търново и тунелът под Шипка.

За България е важно да завършим магистралния си пръстен, но и вертикалните връзки по протежение на европейските коридори. Необходимо е да променим системата за ползване на пътищата, за да има повече средства за инвестиции в пътна инфраструктура, допълни тя.

Министърът посочи още, че средствата за пътища по новата оперативна програма „Транспорт“ са 1,2 млрд. лв. – почти наполовина по-малко от предишния период.

Строителният министър допълни, че по Програмата за енергийна ефективност, която е с бюджет 1 млрд. лв., вече са одобрени 1500 сгради. През 2016 г. ще е пикът на реализацията на проекти за саниране.

За водната реформа Лиляна Павлова заяви, че до 2017 г. ще се работи по прединвестиционните проучвания на областите, където вече действа само един ВиК оператор. Затова строителството на пречиствателни съоръжения със средства от ос „Води“ програма „Околна среда“ ще започне чак през 2018 г. Дотогава с евросредства ще се финансират само ранните проекти, определени от екоминистерството, които отговарят на целите на водната реформа и са напълно подготвени. 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева припомни, че бюджетът на програма "Околна среда (ОПОС) 2014 – 2020 е 3,5 млрд. лв. Основната част от ресурса ще бъде насочена към инвестиции във ВиК сектора.

Тя допълни, че работата по водните проекти зависи много от ВиК реформата, която е предварително условие, за да ползваме евросредства.

За ранните проекти тя посочи, че общият обем на средствата, които ще бъдат налични за тях, е 700 млн. лв. Те ще бъдат инвестирани още от 2016 г. до 2018 г., когато вече ще са готови прединвестиционните проучвания. Тук се включват няколко категории обекти: големите проекти на общините Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен с Долна Митрополия с общ бюджет от 420 млн. лв.

Сред ранните проекти ще бъдат включени още пет пречиствателни станции, които ще бъдат избрани съвместно с JASPERS от 14 проекта с пълна готовност да стартират. Те ще са в области с приключила ВиК реформа. Общата им стойност е 120 млн. лв.

До края на годината общините трябва да подготвят своите проекти и да ги предложат на Управляващия орган, а строителството започва догодина.

Последна актуализация: 09:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Розке, за следващата криза ще ви "подменят" нали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
sdido1965
преди 8 години
Лиляна Павлова :- ще съди бедните, защото били остъклили тераса- задължи бедните да слагат изолацииАми ако не искам изолация ? Ако не искам енергийна ефективност ?Парите са си мои нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
Rumen_
преди 8 години
Поне един инфраструктурен проект, който успешно да е реализиран чрез ПЧП дали може да посочи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още