IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Путин реши да прати сега руската армия в Сирия?

Русия иска да бъде възприемана сериозно в Близкия изток в ерата на силно американско влияние в региона, пише CNN

08:34 | 01.10.15 г. 58
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: архив, Ройтерс

Дни след обръщението на президента на Русия Владимир Путин към ООН Москва организира и първите въздушни удари в Сирия, пише в свой анализ CNN. През последната седмица бяха публикувани и серия от сателитни изображения, които показват разрастващото се присъствие на руски военни по сирийското крайбрежие, което все още е под режима на президента Башар Асад.

Руснаците започнаха и да снабдяват сирийската армия с напреднала военна техника, както и да ѝ провеждат обучения. Главното летище на около 25 км южно от крайбрежния град Латакия в момента е военна база, става ясно от сателитните снимки. В процес на изграждане са и още две нови бази в близост до града.

Според местни публикации хотелите в Латакия са буквално залети от руснаци, които твърдят, че са пристигнали с карго самолети, за да доставят оборудване.

Защо обаче Русия би искала да се замеси в сирийската каша – конфликт, който е посрамил всеки, понечил да се замеси, пита изданието. Дали, за да защити близкия си съюзник Асад и да принуди Запада да поведе диалог с него, или пък за да защити собствения си достъп до Средиземноморието? А дали не е заради сделката с Иран за търсене на баланс срещу сунитските бунтовници? Или защото Москва е решила, че иска да се присъедини към международната коалиция, която провежда въздушни удари срещу „Ислямска държава“? Или пък е за "да им покаже на САЩ", както цветисто се изрази наскоро един коментатор.

САЩ внимателно наблюдават това, което се случва в Сирия. Според военния министър Аш Картър Москва иска да помага на Башар Асад. Според него „ако става въпрос за наливане на масло в огъня на гражданската война в Сирия, това със сигурност не е продуктивно от наша гледна точка“.

В регион, където Русия почти няма приятели и разполага само с един съюзник, връзката със Сирия е изключително важна за Кремъл. С подкрепата на Москва династията Асад винаги е била против спонсорирания от САЩ мирен процес в Близкия изток.

Съветският съюз беше основният дипломатически и военен съюзник на бащата на Башар Асад преди 40 години. Русия изпрати стотици военни съветници през 1967 г. за войната срещу Израел, както и оборудване за милиарди. В замяна Руската федерация получи достъп до военноморска база в Тартус – пристанищен град, който се намира на юг от Латакия. Това е от изключително значение за Русия, тъй като страната не разполага с достъп до други военноморски съоръжения в Средиземноморието.

Фьодор Лукянов, редактор за Русия в Global Affairs, коментира пред сп. Foreign Policy наскоро, че Москва няма много възможности в региона, а Сирия е уникален случай. Русия обаче не идва на помощ просто защото Aсад има нужда. Зад присъствието ѝ в региона стои добре премерена стратегия и вероятно чувството, че сега е точният момент да се действа.

Айхам Камел от консултантската компания Eurasia Group коментира, че Путин се е доказал като „отличен тактик“ що се отнася до сирийската криза. „В момента той най-вероятно вижда шанс да увеличи престижа и влиянието на Русия при малка вероятност да отблъсне международната общност“, посочва той.

Във военно отношение режимът на Асад се отбранява през по-голямата част от тази година. Правителството изгуби контрола над обширни територии в северната провинция Идлиб, която граничи с Латакия, където навлязоха бунтовниците от Ал Нусра – сирийският клон на Ал Каида. Ал Нусра контролира и основната магистрала от Латакия за Идлиб.

Много анализатори вече говорят за изтощение на сирийската армия след повече от 4-годишната война. Още през юли Асад призна за недостиг на хора, заради което изостави стратегията си за военно присъствие навсякъде в Сирия и се фокусира върху ключовите си интереси – Дамаск и коридорът към брега.

Русия няма интерес Сирия да се превърне в радикална ислямска държава или пък да е убежище за терористи в дългосрочен план и заради последствията в населените с мюсюлмани региони в Кавказ. Москва се опасява и от завръщането на около 2 хил. джихадисти от Сирия. Затова и Путин може спокойно да сложи помощта си за Асад в рамката на отбраната срещу джихадистките групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

56
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
И аз го четох!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 18 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
"В САЩ започна тиха паника и истерия. Целия Свят и радарите на САЩ и техните спътници видяха осем руски самолета в Латакия. Обаче никой не видя останалите 22 самолета. Нито Румъния, нито България или Турция не успяха да ги засекат на радарите си. Американските спътници ослепяха. Как и от къде се появиха 22 руски самолета е основния въпрос в Пентагона, ЦРУ и НАТО. А в България *** мечтаят че НАТО ще им пази небето! САЩ попитаха Израел дали са видели Су35 на радарите си.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Скандалче , тая вечер ше ти е много трудно да защитиш честта на пиндопомиярите...смешен си. Кво те боли за Русия...глей си там любимците да са добре и толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 18 rate down comment 6
lozkhris
преди 8 години
Колкото и да е пънеш - все тая.Сингапур - авторитарен?! Ае стига ве - ти някога приближавал ли си се на по-малко от 10000 мили от Сингапур?! Имаш ли понятие къде по стандарт на живот е Сингапур, както е "авторитарен" ?!Като харчат толкова много за обтрана люимите ти САЩ, що още не са се справили с ИДИл, ами бомбардират болници?...БВП на Русия може и да не е като този на Италия, но ще напъпи репите на американските ти еврейски *** в Сирия и никой не може нищо да направи по върпоса...:)Айде, у лево....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Третият - също...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 8 rate down comment 9
bigmamascandal
преди 8 години
По различни оценки Русия се нарежда между 8-о и 9-о място в света по величина на своя брутен вътрешен продукт. По този показател руската икономика е около 7 пъти по-малка от икономиките на САЩ или ЕС, над 3,5 пъти по-малка от китайската, 1,3 пъти по-малка от японската и 0,73 пъти по-малка от германската икономика. По интересно обаче е нещо друго. Руската икономика, при 148 млн. души население, произвежда брутен вътрешен продукт, който е малко по-малък от този, създаден в над два пъти по-малката по население и бедна на природни ресурси Италия и съвсем малко повече от БВП на над четири пъти по-малката по население Канада. Ако някой твърди, че това е ефективна икономика, то ще му препоръчам да си прочете отново учебниците по икономикс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 10
bigmamascandal
преди 8 години
По свобода на пресата Русия се класира 152-а от 178 държави. Отново много предно класиране. Познайте, преобладаващата компания на Русия в дъното на класацията са отново страни от третия свят с малки изключения на държави, с по-авторитарни режими и Сингапур. Източник на данните:https://index.rsf.org/#!/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 8 години
Русия първа военна сила в света? Да, да! По различни оценки за 2015 г. САЩ ще харчат за отбрана между 581 и 610 млрд. USD. След тях се нарежда Китай с 129-216 млрд. USD, Русия според различните оценки е или трета, или четвърта с между 70-84,5 млрд. USD. Около и след Русия по големина на своите военни бюджети се нарежда Саудитска Арабия (80,8 млрд. USD), Великобритания (60,5-61,8 млрд. USD), Франция (53,1-62,3 млрд. USD), Япония (45,8-47,7 млрд. USD), Индия (45,2-50 млрд. USD) и (Германия (43,9-46,5 млрд. USD). Очевидно трябва да си много самоуверен, за да се противопоставяш във военно отношение на целия свят, при положение, че само Франция и Германия могат да ти бъдат достойни опоненти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
А крачолите имат ли джобове и тенис топки в тях за самочувствие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 8 години
мента(ъ)ли сюпириър криейчърМави, няма такава дума в американския език. Нито в мексиканския.криейтър - създателкрийчър - създание.Ама карай, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още