IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Бразилия оставя тежко бреме за данъкоплатците

Мащабните инвестиции в имоти заради предстоящата Олимпиада скоро няма да донесат планираните печалби

10:45 | 01.10.15 г. 1
<p>
	Един от малкото проекти, които стартираха в района на пристанището, е новата сграда на Централната банка на Бразилия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Един от малкото проекти, които стартираха в района на пристанището, е новата сграда на Централната банка на Бразилия. Снимка: архив, Ройтерс

В новия бизнес квартал на Рио де Жанейро вече се вижда почти готовата магистрала. Прокопани са пътните тунели, почти са изградени улиците, тротоарите, градинките и като цяло необходимата инфраструктура. Само от офис небостъргачите все още няма и следа, за да се оправдаят инвестициите в размер на над 8 млрд. реала (2 млрд. долара), пише Ройтерс.

Трансформацията на изоставения квартал в района на пристанището е един от проектите, свързани с домакинството на Бразилия на Олимпийските игри през 2016 г. Предполагаше се, че строителните дейности няма да струват нищо на данъкоплатците.

По-малко от година преди старта на игрите обаче кризата в Бразилия буквално уби апетита за инвестиции в сектора на имотите. Така публичният фонд, който инвестира в инфраструктурата и се надяваше да спечели от продажбата на права за строителство, легна на раменете на данъкоплатците.

От повече от 20 строежа, които бяха планирани, по-голямата част дори не са започнали. Сред „замразените“ проекти са и небостъргачите на Доналд Тръмп. Проектът му беше обявен още през 2012 г. и щеше да е най-големият за развиващата се страна. Той обаче все още не е слязъл от чертожните дъски. Две от кулите на Тръмп трябваше да са готови за Олимпиадата.

В момента в този район се работи по само две-три сгради. Кога останалите ще бъдат построени и дали изобщо някога ще се реализират – това никой не може да каже.

„Реалността е по-лоша, отколкото очаквахме“, коментира Виктор Уго Пинто, мениджър на публичния фонд за инфраструктурата в района, който се финансира през една от най-големите бразилски банки.

Цените на петрола се сринаха заедно с износа на суровини и това потопи Бразилия в тежка криза, която се влошава и заради политическата ситуация в страната. Вместо икономически бум, който се очакваше около домакинството на Олимпийските игри, страната се сблъска с рецесия.

И все пак районът ще започне да носи някакви пари на Рио заради трансформацията. Вече функционират арт галерия и музей в някога един от най-опасните квартали на града.

Според експерти проблемите, с които проектите се сблъскват сега, са част от икономически цикъл, който в един момент ще приключи. Те дават като пример и други подобни проекти, които преминаха през тежки периоди – например Канари Уорф в Лондон, но в момента се развиват успешно.

Публичният фонд освен това разполага с почти 20 години, за да излезе на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ами избирайте си комунисти пак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още