IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече неприятности за Volkswagen

В Австралия потенциалната глоба за производителя може да стигне 34,6 млрд. евро

12:25 | 01.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Все повече неприятности за Volkswagen

Неприятностите за германския автомобилен концерн Volkswagen стават все повече.

Потребителите са били излъгани заради погрешно подадените от компанията данни за отделяните в атмосферата вредни газове, заяви в четвъртък австралийската потребителска организация Australian Competition and Consumer Commission (ACCC). От друга страна се оказа, че вграждането на манипулиран софтуер противоречи на австралийските закони.

Ведомството все още изчаквало данни от VW за това дали коли с този софтуер са доставяни в страната. Audi вече призна за подобен внос, но твърди, че софтуерът в тези автомобили не е бил активиран, предава Ройтерс.

„Дълбоко загрижени сме за потенциалните вреди за потребителите и конкуренцията“, заяви директорът на ACCC Род Симс. Всяко нарушаване на законите може да доведе до глоба от до 1,1 млн. австралийски долари (692 хил. евро), поясни говорителят на организацията пред dpa.

Но за VW това е лоша новина, защото глобата се отнася за всяка продадена кола, в която е монтиран и активиран този софтуер. От 2009 г. в Австралия са продадени около 50 000 дизелови коли на марката. В колко от тях се намира въпросният софтуер, все още не е ясно.

Теоретично по този начин VW е заплашена от глоба от 34,6 млрд. евро – само в Австралия. Това е повече от два пъти от теоретичната обща глоба в САЩ. Засега там концернът е заплашен от глоба в размер на до 18 млрд. долара, което се равнява на 16,1 млрд. евро.

За всички глоби и за покриването на разходите при сервизните акции Volkswagen AG вече обяви, че заделя 6,5 млрд евро от текущия си паричен поток. Дали тази сума ще е достатъчна, ще зависи, наред с други неща, от това колко убедително новият топ мениджмънт на базираната във Волфсбург компания се представя пред властите в САЩ и Австралия при разследването на скандала.

Възможните санкции на властите са само част от потенциалната финансова тежест за VW. Независимо от решенията на властите може да има и стотици граждански искове за понесени преки и непреки щети.

Отвъд последните развития в САЩ и Австралия и на редица други пазари текат интензивни проверки. Така например във Франция местният орган за защита на правата на потребителите започна собствено разследване.

Междувременно стана ясно, че 5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Щом има доказана измама - 100% минава в съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Аз не говоря за доверие и т.н. Това си работа на бъдещите купувачи.Тука говорим за дела в съда. Става дума за вреди, които да се докажат в съда като претъряна загуба или пропусната полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
"Вредата за купилите тези автомобили всъщност каква е? По-голяма от очакваното консумация на бензин?" - тука става дума за дизелови модели, не за бензинови. И вредата е, че губиш вяра в производителя - утре ще кажат, че примерно колата е напълно безопасна и еърбеговете са перфе - ще им повярваш ли, ако са били уличени в лъжи и измами?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 8 години
мести сде централата на фолксвагените у перник и неприятностите свършват......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
Според мене е такива граждански искове по-лесно ще минат в държави където има class action, т.е. в САЩ. Делата ще се точат много години и ще завършат със споразумение.Вредата за купилите тези автомобили всъщност каква е? По-голяма от очакваното консумация на бензин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
pioner
преди 8 години
Дали някой в България въобще ще поиска обезщетение ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още