IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Алексис Ципрас откри Америка

В рамките на три дни гръцкият премиер предизвика истински фурор в Ню Йорк, разказвайки на всички за нуждата от преструктуриране на дълговете на страната

11:23 | 02.10.15 г. 5
<p>
	Алексис Ципрас и партньорката му Перистера Базиана (в средата) разговаряха със семейство Обама в рамките на срещата на ООН в Ню Йорк. Снимка: <em>Официален Facebook профил на гръцкия премиер</em></p>

Алексис Ципрас и партньорката му Перистера Базиана (в средата) разговаряха със семейство Обама в рамките на срещата на ООН в Ню Йорк. Снимка: Официален Facebook профил на гръцкия премиер

Същински фурор направи новоизбраният премиер на Гърция Алексис Ципрас в САЩ буквално седмица след преизбирането му. След рейда може да се каже, че редица световни лидери и инвеститори вече са известени за нуждата от преструктуриране на дълга на Гърция и избегнатия Grexit.

Само в рамките на два дни за проблемите на южната ни съседка от първа ръка научиха президентът на САЩ Барак Обама, на Китай Си Дзинпин, както и на Бразилия – Дилма Русеф.

Ципрас отчете завръщането на стабилността в Гърция и призова инвеститорите да преоткрият страната по време на дискусия, водена от Бил Клинтън. Обеща на Бенямин Нетаняху да посети Тел Авив до края на тази година. Паралелно подкрепи Махмуд Абас и си пожела Палестинската държава да съжителства в мир с Израел в рамките на международно признатите граници.

Гръцкият премиер пое ангажимент пред държавния секретар на САЩ Джон Кери и пред генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да потърси решение за името на Македония.

Казусът всъщност обтегна добрите отношения между Атина и Вашингтон и гръцката делегация демонстративно напусна събитието, организирано по искане на Барак Обама за борба срещу джихадистите и „Ислямска държава“. На форума Македония не беше представена с името Бивша югославска република Македония с мотива, че още през 2004 година САЩ е признала страната с конституционното й име.

За Гърция обаче темата с името на Македония не е лесен казус и Ципрас отказа участие в разговорите за борбата с тероризма.

Тема за срещите на Алексис Ципрас в Ню Йорк на различни нива беше и бежанската криза. Той подчерта, че над 300 хил. бежанци са влезнали в Гърция от началото на тази година, засягайки сериозно основния поминък на островите – туризма. По време на срещата на високо равнище, посветена на бежанците премиерът на южната ни съседка коментира, че ООН и международната общност трябва да „удвоят усилията си за решаване на конфликта в Сирия и Либия и да се справят с джихадизма“ и "няма време за колебание". 

Бежанската вълна беше обсъдена и при разговора с турския премиер в оставка Ахмет Давутоглу. С него гръцкият премиер обсъди и решаването на кипърския въпрос. 

Усмивки пък предизвика срещата на Ципрас с албанския му колега Еди Рама, който в началото на разговорите разчупи атмосферата, разкривайки подробности от кариерата си като баскетболист, както и уверенията на Раул Кастро, че следи с много голям интерес случващото се в Гърция.

За краткия си престой в икономическото сърце на САЩ гръцкият премиер намери време за посещения на редакциите на Wall Street Journal и NY Times, срещи със своите сънародници, които помоли да инвестират в страната, независимо от политическите им пристрастрия, и събитията, организирани от Европейската комисия. 

Срещите в Ню Йорк обаче приключват и пред новоизбрания премиер тепърва предстои работата по тежките реформи, за които разказа на своите колеги – промяната в данъчната система, намаляването на пенсиите и другите мерки, които да намалят публичните разходи, искани от кредиторите.

По време на срещите си в централата на ООН и в Ню Йорк Ципрас получи и уверенията на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гуру за подкрепа при реализацията на планираните реформи, искани от Европейската комисия. А и ще очаква подкрепата на всички лидери, с които разговаря в последните дни. 

Защото тепърва ще се говори и за недолюбваната от Берлин тема за преструктуриране на дълга, както и за създаването на нов приватизационен фонд, в който да бъдат събрани активи за 50 млрд. евро. Преди това, на 3 октомври, ще бъде свикан новият парламент на страната, а само дни след това финансовият министър Евклидос Цакалотос ще внесе бюджета за 2016 година. Той ще представи и приоритетите на новото гръцко правителство пред представителите на Еврогрупата на 5 октомври.  

Така че може да се окаже, че бързият рейд из Ню Йорк ще се окаже един плавен преход от наситената предизборна кампания към ежедневните грижи на един премиер на изпадналата в тежка криза Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 8 години
СЪДЪРЖАНИЕТО НА "ОБИДНИЯ" КОМЕНТАР Е СНЕТО ЕДНО КЪМ ЕДНО ОТ : "https://anonybulgaria.wordpress.com/2015/08/11/барак-обама-призна-че-жена-му-в-дейс/ В"ПОЗОВАВАНЕТО В ТАЗИ СТАТИЯ Е ОТ: "http://butthatsnoneofmybusiness.com/obama-admits-his-wife-is-a-transexual-man-named-michael-admiral-mike-mullin-looks-confused/"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
От снимката се вижда ясно по дълбочината на усмивката на всеки артист, че генериращата я увереност е пропорционална на убедеността му в маймунската тъпота! Но това което самите те не могат да скрият от себе си е, че увереността им се гради на ВЯРА, която се демонстрира чрез противоречнието, хем да са убедени в маймунската тъпота, хем да знаят че самите те са маймуни! Което гарантирано показва и на самите тях, че гарантирано няма те да се смеят последни :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 8 години
Коментарът е изтрит заради обидно съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още