IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева: Няма да допуснем производство на ГМО продукти в България

Страната ни винаги е отстоявала позицията на най-стриктен режим, твърди земеделският министър

18:56 | 01.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Танева: Няма да допуснем производство на ГМО продукти в България

Правителството на България категорично няма да допусне производството на ГМО продукти в страната.

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването „Лице в лице” по бТВ.

„Късно снощи Министерството на земеделието и храните изпрати писма до Европейската комисия, с които заяви позицията си страната ни да е напълно свободна от култивирани от ГМО растения”, заяви Танева.

„Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО култури“, се посочва в 10 уведомителни писма, които ведомството изпрати до ЕК, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО продукти. 

По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране на географския обхват на база постъпили заявления или разрешения на ГМО продукти за култивиране. Съгласно Директива 2001/18/ЕО в срок до 3 октомври 2015 г., всяка от държавите членки има възможност да посочи дали желае да забрани отглеждането на ГМО продукти, за които има подадено заявление или издадено разрешение.

С писмата страната забранява култивирането на територията на страната на следните ГМО продукти: царевица Bt11xMIR604xGA21; царевица MIR604, царевица GA 21, царевица Bt11, царевица 1507 x 59122, царевица 59122,  царевица 1507, царевица MON 810, соя 40-3-2, карамфил Moonshadow 1.

Такива писма преди България вече направиха страни като Австрия, Италия, Франция, Германия, Северна Ирландия, Шотландия, Литва, Гърция и Латвия.

Според редица експерти на ниво ЕС има силна кампания да се мотивират максимално много страни членки да се възползват от тази опция с три основни цели: да се демотивира ГМО индустрията по принцип, да се излъчи силно послание, че ЕС продължава да бъде срещу ГМО и, най-важното - счита се, че ако се достигне определен праг на отказали се страни, за ГМО индустрията ще бъде безпредметно да продължи с процедурата им по одобрение и следователно ще се спасят и гражданите на страните, в които политиците са положително настроени към ГМО (например Испания и Португалия). 

Припомняме, че България вече забрани принципно разрешената за отглеждане в ЕС царевица от сорта MON810 с две решения на Министерски съвет - от 2010 г. и отново през 2014 г. Забраната по новата директива е потвърждение на същите решения, като се добавят и още няколко хибрида ГМO царевица.

По отношение на това това дали ще има специален режим за допускането на търговията с ГМО продукт, Танева уточни, че ако има такъв, той трябва да касае целия ЕС.

„В хода на законодателните процедури в ЕК България винаги е отстоявала позицията на най-стриктен режим. Пример за това е биологичното производство”, добави министърът на земеделието. По думите ѝ производителите отговарят на потребностите на всички хора.

„Когато на пазара има група хора, която не може да си позволи най-скъпото сирене, е нормално да има друг подобен продукт. Категорично се проверяват и вносните храни. Комуникираме постоянно с бранша. Наистина от българските производители има недоволство относно контрола. Всеки търси пълна гаранция за това, което употребява, всеки търси най-добрата храна. Най-добре е, когато хората могат да си позволят най-качествената храна”, заяви Танева.

По темата с антракса Танева уточни, че към момента стопаните, които не ваксинират животните си срещу тази болест, не понасят санкции, но увери, че ще има законодателни промени в тази насока.

„Случаите, които възникнаха са в други землища, които вече станаха огнища. От следващата година списъкът ще бъде увеличен. Приемайки законите за ветеринарно-медицинската дейност, санкции ще носят всички”, подчерта Танева.

Тя допълни още, че българските фермери ще получат 250 млн. лв., като тези пари в основната си част са европейски средства.

„Ще се разпределят съгласно схемите за обвързана подкрепа. Това е с около 70 млн. лв. повече от миналата година. България се подготви и сме в пълна готовност, съгласно възможността, която ЕК предостави, да платим 70% авансово на животновъдите в седмицата 16-23 октомври”, заяви Танева, като добави, че млекопроизводителите също ще бъдат подкрепени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
"Правителството на България категорично няма да допусне производството на ГМО продукти в страната." Как пък не вярвам на такива категорични лековати изявления! Нашите управляващи нито имат компетентността, нито волята да направят това. Борбага с ГМО е много по-комплицирана. Нашите управляващи сега тотално се изложиха с провеждане на национална политика за "бежанците", та в тази гъвкава и продължителна борба. Просто, за съжаление, забравете, че можем да отстояваме собствена политика. Когато ГМО чрез TTIP се ноложат в Европа, как нашите ще прекъснат вънинотърговски връзки, защото продуктите им са съмнителни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Само тези изброени видове ГМО култури ли са забранени? Малко са. Всичките ГМО култури трябва да са забранени. Да се взимат редовни проби, да се налагат солидни парични и имуществени наказания - глоби над 100 000лв, отнемане на земеделска техника (един хубав трактор е 500 000+) да видим дали ще садят ГМО. Аналогични наказания да се налагат при внос на торове за ГМО. От това нашето земеделие само ще спечели, т.к. ще изградим име на "чиста" страна, произвждаща скъпа и висококачествена стока, което е позагубено в последно време. Това, че естествените стоки са по-скъпи не е вярно, т.к. лекарствата са още по-скъпи после. Отидете по селата в братска Македония и не чак толкова братска Албания да видите за същите пари какво качество се предлага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Само *** или лъжец може да прави паралели между естествена селекция и съвременно генно-манипулиране.ГМО са получени след нарушаване на ясно поставени граници в естествения свят, докато селекцията се възползва само от допустимите естествени възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 8 години
Тази история с ГМО-то каква дъвка е за масата не е истина ... след 10 години всичко ще е ОК, както беше преди 10 години като предложиха да се чипосат хората, днес всеки си носи чипа в джоба и не плаче.Някой случайно нали не си мисли че яде пшеница плод на еволюционни процеси, след като от 6-7000 години се селектира изкуствено от хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Да не са посмели да пускат ГМО!Територията на България се е доказала в производството на земеделска продукция много преди Франция и Германия да се появят на картата на света като държави. И като производител на качествена продукция нямаме абсолютно никаква нужда от ГМО. Други имат. Ние трябва да си пазим природните дадености, който не може да се изхрани да си ползва ГМО-то на собствена територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 8 години
Да не стане обаче после Бойко каза, ама то... ще следим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още