IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alix Partners предаде доклада си за КТБ на синдиците

Росен Ангелчев и Лазар Илиев разполагат с един месец, за да анализират съдържанието му, което е в значителен обем, и да предприемат действие по конкретни казуси

19:27 | 02.10.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на Корпоративна търговска банка (КТБ), е готова с доклада за своята дейност.

Синдиците на изпадналия в несъстоятелност трезор разполагат с един месец, за да анализират съдържанието му, след което ще могат да изискват допълнителна и уточняваща информация относно начините за действие по конкретни казуси. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 28 септември-2 октомври, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Докладът на Alix Partners, който включва предложения за събиране на вземанията на банката, е в „значителен обем“, пише в седмичния отчет.

Отделно, синдиците са изпратили до ФГВБ копие на работния вариант на доклада, изготвен от наетата компания, която трябваше да оцени вещите и имуществените права от масата на несъстоятелността на КТБ.

В периода 25 септември-1 октомври по сметките на трезора от предприети действия по събиране на вземания са постъпили 534 712,70 лв. 347 484,79 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 90 857,74 лв. са от физически лица, още 28 952,48 лв. са вземания от лихви по държавни ценни книжа, а 67 417,68 лв. са класифицирани в графа „Други“.

Освен това синдиците на КТБ продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании Ангелчев и Илиев и техният екип са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Ангелчев и Илиев разглеждат и постъпващите възражения спрямо изготвения списък на предявените към банката вземания с оглед съставянето на списък на кредиторите, които не са съгласни с документа. Физическите и юридическите лица могат да направят това с оглед на разпоредбите в Закона за банковата несъстоятелност, според които в 14-дневен срок от обявяването на списъка в Търговския регистър всеки вложител, друг кредитор или един или повече акционери, които притежават общо не по-малко от 25 на сто от всички акции с право на глас в банката, могат да направят писмено възражение пред синдиците срещу прието или неприето в списъка вземане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Ами ти aldy - какви парички получаваш за да защитаваш ден и нощ във форума на Инвестор един доказан мошеник като Цветан Василев? Как ще коментираш ФАКТА, че докато е бил начело на КТБ - фараон Василев щедро е раздавал НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ към СВЪРЗАНИ фирми?!? Как ще коментираш ФАКТА, че с парите на вложителите Цветан Василев е придобивал губещи фирми като ТВ 7 и Ботев Пловдив? Това банка ли е било или плод и зеленчук? А по повод на твоите обвинения за "колко гроша" - пиша безплатно срещу тази мишка Василев, защото все още си чакам спестените с честен труд 2400 лв. от пирамидата му КТБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
Значи викаш в КТБ се оказва, че липсват над 4 млрд. лв. и мажоритарният акционер и председател на надзорния съвет няма нищо общо с това и даже няма и закон, който да го подвежда под отговорност? Моля те, спри да пишеш щуротии. Това само или някой много объркан човек може да го напише или някой който пряко получава субсидии от Сърбия. То на Василев всичко му беше законно нали? Значи и парите, които се наливаха в КТБ и далаверите, които се въртяха с парите на държавните дружества и спестяванията на вложителите, всичко беше законно. В България престъпници няма. Всички работят в рамките на закона. Утре да те блъсна с колата пак ще ти го изкарам, че е било законно и не съм нарушила нито един закон. Жалка работа. А я да ми обясниш ти на мен като си много запознат със законите, кой точно закон е нарушил Цветан Василев в Сърбия, че не може да бъде екстрадиран вече повече от година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
Кой определя стойността на активите? Според Цветан Василев едно старо опелче може да струва и 5 млн. лв. *** пример ти давам с Енергони. Според отчетите им те имат активи за половин милиард лева. Ама тези активи се формират на база лиценз, който те си го оценяват на 500 млн. лв. Обаче нямат пари да си платят таксите за търговия на БФБ, които са около 100-200 лв. на година. Така че тези приказки, колко били скъпи активите на КТБ и как ги изкупували на безценица са си манджа с грозде. Като са имали толкова скъпоценни активи, за толкова милиарди, защо не се намери спасител на КТБ? Защо оманците не дадоха пари? Защо никой не се нави да даде и лев на КТБ в продължение на почти половин години и всички планове, които се предлагаха бяха, държавата да даде едни 3 млрд. лв., за да спаси банката, а пък после да стиска палци, че ще си ги върне някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Я да видим сега дали от този доклад ще изскочат така очакваните от прокуратурата доказателства и дали ще направят нещо по въпроса. Или пак ще мрънкат нещо под мустак и всичко ще отиде в историята...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
"...Ясно е и на малките деца..."Ами съждението ти е напълно на равнището на малко дете. Или не си в час с историята на събарянето на четвъртата по големина системна банка в България, или съзнателно и доста нескопосано манипулираш незнаещите. Въпросът е "За колко гроша". До сребърници не си дослужил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
"...Очаквам с нетърпение да видя какви ще са мерките, които ще се предприемат срещу Цветан Василев след този доклад..."Докато чакаш под крушата, ще ти дам задачка с понижена трудност:Защо "защитеният" свидетел на обвинението свободно и противозаконно, под одобрително примрежения мазен поглед на Блюстителя на закона, изкупува на безценица актив след актив от уж "пирамидата" КТБ? За сметка на КРЕДИТОРИТЕ на банката, които нашите властимащи пращат да пият една студена вода срещу откраднатите им милиони? Което всъщност е СЪЩИНСКИЯТ ГРАБЕЖ на банката. Да не би това да е платата за "свидетелстването" срещу "престъпника" Цецо Мустака? Дотук активи за 300 милки. Май това те удовлетворява напълно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
marto76
преди 8 години
Ясно е и на малките деца, че за ефективно проследяване и връщане на голяма част от активите на Корпоративна търговска банка е достатъчно Цветан Василев да бъде изправен пред съд и да му се наложи запор над международното му имущество! Защо обаче българската прокуратура се бави с процеса по екстрадация е пълна загадка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Mammita
преди 8 години
Очаквам с нетърпение да видя какви ще са мерките, които ще се предприемат срещу Цветан Василев след този доклад. За съдържанието му няма какво да говорим. То вече всичко се знае и е ясно. Знешесе от години даже, защото се случваше пред очите ни. Сега не мога да разбера защо правосъдието ни си затваря очите и не бъде по-агресивно в желанието си да бъде екстрадиран Василев от Сърбия. Ясно е от километри, че си е платил, за да го пазят от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още