IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инженери на Volkswagen признаха, че са инсталирали скандалния софтуер

Службите, водещи вътрешно разследване, вече са получили първите признания, твърди германският Bild

11:55 | 04.10.15 г. 2
<p>
	Завод на SEAT, част от групата Volkswagen. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на SEAT, част от групата Volkswagen. Снимка: Ройтерс

Няколко инженери, работещи в германския автомобилен гигант Volkswagen, са признали, че са отговорни за инсталирането на софтуера, който манипулирал данните от тестовете за вредни емисии на дизеловите автомобили на концерна, предаде Франс прес, като се позова на германския в. Bild.

Службите, водещи вътрешно разследване на скандала, вече са получили първите признания. Няколко инженери са споделили, че са инсталирали програмата през 2008 г., посочва изданието.

Компанията призна преди две седмици, че е оборудвала 11 милиона коли с такава програма и тези разкрития предизвикаха истинско земетресение в световни мащаби и костваха президентския пост на Мартин Винтеркорн.

Volkswagen обеща да изясни случая. Концернът приписа отговорността за скандала на малка група хора и уволни някои служители. Според пресата 12 души са замесени, сред които шефът на научно-изследователските дейности на филиала Audi. Засега не е ясно кои са поръчителите на инсталирането на програмата, манипулираща данните.

В идните седмици Volkswagen би трябвало да изтегли милиони коли и лекотоварни превозни средства, за да ги приведе в съответствие със стандартите.

Същевременно статистически и компютърен анализ на американската агенция Асошиейтед прес показва, че в резултат на това, че Volkswagen е използвал софтуера за манипулиране на данните от тестовете, замърсяването е било по-голямо от допустимото и то е станало причина за смъртта на между 16 и 94 души в САЩ за седем години.

В изготвянето на анализа са участвали десет експерти по вредните емисии, инженери и здравни експерти. (БТА)

Развитието на кризата във Volkswagen може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Toranaga
преди 8 години
1) съгласен напълно с Verim2) " статистически и компютърен анализ на американската агенция Асошиейтед прес показва, че в резултат на това, че Volkswagen е използвал софтуера за манипулиране на данните от тестовете, замърсяването е било по-голямо от допустимото и то е станало причина за смъртта на между 16 и 94 души в САЩ за седем години. "Това е за да "узаконят" 18 Мрд. глоба - а ДМ, който има доказани вече смъртни случаи, плати само 900 Мио. статистика - стъкмистика.. Супер съотношение на вреда - наказание!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
verimg
преди 8 години
Пълни глупости на търкалета естествено. Замесена малка група инсталирала софтуера. Ще работя аз за фауве и без нареждане от най най - отгоре ще рискувам сигурната си работа за някаква безумна глупост. Но за публиката ще е някакво подобно обяснението. Грешката на тези инженери е, че не са напуснали, когато са започнали да ги притискат да инсталират софтуера. Такъв е животът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още