IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът се превърна в четвъртата най-използвана платежна валута

Китайските пари изпревариха японската йена, като изостават само от долара, еврото и британската лира

15:26 | 06.10.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският юан изпревари японската йена и се превърна в четвъртата най-използвана платежна валута въпреки неочакваната девалвация и опасенията относно забавянето на икономическия растеж на Китай, пише Financial Times.

През август 2,79% от всички плащания в глобален мащаб в стойностно изражение са извършени в китайската валута. Делът на юана нараства от 2,34%, колкото бе през юли. Така задминава този на йената, който е 2,76%, сочат актуалните данни на доставчика на платежни услуги Swift.

Към август 2012 г., например, делът на юана бе 0,84% и заемаше 12-то място. Но след това измести хонконгския долар, швейцарския франк и канадския долар. Китайските пари изостават само от американския долар, еврото и британската лира.

„Нашите доказателства потвърждават пътя на юана към превръщането му в международна валута. Налице е призив за действие сред финансовата общност, което е от ключово значение за продължаващия успех на юана“, гласи становище на Swift.

Според Swift 36% от всички банки, осъществяващи плащания с Китай и Хонконг, използват юана за някои трансакции.

Със 70,4% Хонконг остава основен център на офшорните и презгранични плащания с юани. Сингапур и Лондон са следващите големи играчи, формиращи 24,5% и 21,6%, съответно. Общо това е 200%, тъй като всяко плащане се извършва между две страни.

В допълнение към изкачването на глобалните класации сега юанът е най-използваната валута за презгранични плащания от и за Китай и Хонконг с региона на Азиатско-тихоокеанския регион.

През юли около 84% от плащанията между Южна Корея и Китай или Хонконг са били в юани, отчитат от Swift.

Голяма част от презграничните плащания в юани са за уреждането на търговски сделки. Плащанията в юани към и от Китай възлизат на 5,7 трлн. юана (900 млрд. долара) през първото полугодие на 2015 г. и формират повече от една четвърт от търговията на Китай, сочат данни на централната банка на страната. Използването на юана за трансгранични инвестиции остава минимално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
баце питай клоннинга що тъй не съм аз виноват ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
wtf Баце :) изродия ... и тука ли плъзнаха клонинги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
баце аз не съм този michaelis21 това е клоннинг (явно някой ми е бая фен).... :)) аз съм само и единствено този : michaelis12 ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Ето го адреса:georgi_shum_9c57c79fe7***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
За баса - все още си чакам личното съобщение с адрес, на който да си изпълня задължението.:) Виждаш ли, че почваш леко да пееш друга песен - не го решавал продавача, а имал по голяма тежест в преговорите..;) И това не винаги е така :) Пак зависи от ситуацията :) Най *** пример - аз продавам ябълки на крайпътна сергия, обявил съм цена в лева. Да кажем до бензиностанция по магистрала Марица. Ти минаваш от там прибирайки се от Турция, спираш харесваш ги много, искаш да купиш 50 кила, но имаш само турски лири. Аз съм пред дилема дали да избера да продам почти цялото количество, което имам на 1 клиент, но във валута ралична от обявената от мен, или да му откажа и да чакам евентуално да се появи друг мераклия с левове? Кой в тази ситуация е с по голяма тежест в преговорите - аз като продавач, или ти като купувач?;)И не ми отговори на въпросите от предния пост - само ми развиваш хипотеза, базирана на твои лични предположения, но не и на факти.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
По принцип пропусна да си изплатиш баса за лихвата на фед :-), но виждам успешно се правиш на приятно разсеян.По темата: Точно на преговори е въпроса. Преговори в които продавача тежи повече, особено на нееластичен пазар.Напълно конвертируем? :-) нема такъв филм.Юана ще влезе в SDR, защото ако не влезе "вождката" ще бъде принудена да не вдига лихвата. А това не им влиза добре в плановете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Привет абдалче :) Нищо принципно не пропускам:) Но ти да:) Първо - това, в каква валута да се продава, не го решава продавача, а е въпрос на преговори, на конкретна ситуация на пазара на дадена стока - демек на търсене и предлагане :)Аз за разлика от теб, продавам и купувам ежедневно стоки, и нито аз винаги успявам да продавам в предпочитаното от мен евро, нито на мен успяват често да ми продават, в предпочитаните от повечето ми доставчици долари:) Но не виждам това, и написаното от теб, каква връзка имат с дискусията ми със Бацето :) ? Юана напълно конвертируем ли е ? Защо не е ? Какво ще се случи със стойността му когато стане ? Какви са рисковете за износа и икономиката на Китай при поскъпване на валутата им ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Здравей шумкраче :-)Виждам, че отново пропускаш важни, принципни неща:Продавача избира в каква валута да си продава стоката, а не купувача. Туй добре го запомни!Продавача произвежда реалните стоки, купувача - хартийки, които лесно се принтят на принтера.Иначе да, вожда в китай, вождката в сащ :-), нали така?..Абсолютно правилно си рекъл, че пазара го определя - я виж сега къде продава китай и прочети пак първото ми изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Баце, първо са държава на 5000 г близо.:) Второ именно щото вожда решава колко да е курса, а не пазара, не слагат юана в SDR кошницата. А когато почне да го определя пазара ( а това неминуемо ще стане един ден) ще стане това , което ти казвам....И това е куп капана пред Китай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis21
преди 8 години
Няма да хвръкне, те не са ***, на 2000 години Държава са, пък и Командира им решава всеки ден колко да е курса, не пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още