IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Държавна помощ при бедствия ще има само за социално слаби

Гражданите, които са имали финансова възможност, но не са застраховали имуществото си, няма да бъдат подпомагани с пари от бюджета

16:06 | 06.10.15 г. 3
Окончателно: Държавна помощ при бедствия ще има само за социално слаби

Само гражданите, които нямат финансовата възможност да застраховат имуществото си, ще получават обезщетения от държавата за ремонти заради бедствия. Това предвиждат промени в Закона за защита при бедствия, които Народното събрание прие на второ четене.

Предвижда се Агенцията за социално подпомагане да определя критериите за това кой ще получава държавна подкрепа в случай на бедствие и кой – не, съобщава БТА. Помощта няма да може да надвишава данъчната оценка на жилището.

За да получат помощ, обаче, собствениците на имоти трябва да са спазили и изискванията на Закона за устройството на територията (ЗУТ) за строежите, т.е. жилищата трябва да са законно построени.

Промените се предвижда да влязат в сила от 1 януари следващата година.

Припомняме, че Министерският съвет предложи законовите промени за новия механизъм за изплащане на обезщетения при бедствия в началото на тази година, след като се отказа от идеята за създаване на катастрофичен пул и въвеждането на задължителна застраховка срещу бедствия.

Поправките в закона обаче не разписват механизъм за набирането на средства за подпомагане на пострадалите от природни бедствия социално слаби граждани. Преди няколко месеца финансовият министър Владислав Горанов призна, че държавата няма представа откъде ще дойдат парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Това е решението, задължителна застраховка срещу бедствия, включена към данък сгради, до 10-15 лв. годишно с покритие до 10 000 лв , може и повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Истината е в задължителна застраховка срещу бедствия, като в Румъния. Там срещу 10 евро годишно всеки получава застрахователна защита за 10 000 евро. Който иска по голяма защита, може да сключи допълнителна застраховка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още