IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НУРТС губи 7,24 млн. лв. на консолидирана основа през първото полугодие

Приходите намаляват двойно, разходите остават без промяна, а задълженията по заеми и кредити нарастват 1,55 пъти

16:07 | 06.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
НУРТС губи 7,24 млн. лв. на консолидирана основа през първото полугодие

През първото полугодие на 2015 г. НУРТС България ЕАД губи 7,24 млн. лв. на консолидирана основа спрямо нетната печалба в размер на 16,481 млн. лв., отчетена през същия период на миналата година. Това показва междинният финансов отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Към 30 юни 2015 г. приходите на дружеството, занимаващо се с изграждане, използване и поддържане на обществени електронни съобщителни мрежи и информационни системи на територията на страната, намаляват двойно – от 48,86 млн. лв. преди година до 23,86 млн. лв.

Същевременно на консолидирана основа общите разходи на НУРТС остават почти без промяна. За периода януари-юни 2015 г. те възлизат на 31,1 млн. лв. при 30,813 млн. лв. година по-рано. От тях 29,492 млн. лв. са разходите за основна дейност, а финансовите разходи – за 1,608 млн. лв. От финансовите разходи разходите за лихви намаляват с 41% до 1,512 млн. лв.

В края на първото шестмесечие нетекущите активи намаляват с 4,5% на годишна база до 136,405 млн. лв., докато текущите активи растат с 9,4% до 29,804 млн. лв. Така общата сума на консолидираните активи в края на отчетния период възлиза на 166,209 млн. лв. при 170 млн. лв. година по-рано.

През първото полугодие вземанията на НУРТС от клиенти и доставчици нарастват с 50,6% на годишна база до 22,733 млн. лв. при 15,094 млн. лв. година по-рано. От своя страна, задълженията на дружеството към клиенти и доставчици намаляват 3,4 пъти за година до 4,718 млн. лв.

На консолидирана база задълженията на НУРТС по заеми и кредити се повишават 1,55 пъти до 43,86 млн. лв. Към края на първото полугодие на 2014 г. те са били в размер на 28,381 млн. лв.

В междинния доклад за дейността се споменава, че от 13 юли 2015 г. НУРТС България е с променена правна форма – от акционерно дружество на еднолично акционерно дружество (ЕАД). Това е факт, след като БТК купи всички 151 482 310 обикновени акции (с номинал 1 лв.) на НУРТС България и придоби пълен контрол над него.

НУРТС България консолидира резултатите на НУРТС Диджитъл ЕАД, чиято дейност е изграждане, използване и поддържане на обществени електронни съобщителни мрежи, съоръжения и информационни системи в България, както и предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез тях, включително – наземно разпространение на ТВ и радио програми.

В отделно съобщение до борсата от Корпоративна търговска банка (КТБ), която играе ролята на довереник на облигационерите на НУРТС, предупреждават, че емитентът не е изпълнил задълженията си по предоставяне на навременна информация по силата на Закона за публично предлагане на ценни книжа, финансови отчети и отчет за изпълнение на задълженията съгласно условията на облигационната емисия, включително - за изразходване на средствата от облигационния заем, за спазване на определените финансови показатели и за състоянието на обезпечението.

Освен това от КТБ алармират, че НУРТС не е избрало нова банка, която да стане довереник на корпоративните облигационери. От доклада за дейността на компанията става ясно, че през април не е постигнато съгласие Обединена българска банка АД да поеме функциите на довереник на облигационерите по издадената от НУРТС емисия.

От този момент до датата на публикуване на междинния отчет от НУРТС не са свикали общо събрание на облигационерите, на което да бъде направен нов опит за избор на банка. Той се налага, тъй като настоящият довереник изпадна в несъстоятелност.

„Емитентът не е предприел необходимото за избор на нова банка довереник по издадената емисия с ISIN BG2100017123, както и не е изпращал искане до Корпоративна търговска банка АД за свикване на ново ОС на облигационерите“, гласи съобщението на КТБ до БФБ-София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Поредното предприятие, което е свързано с фараона Цветан Василев и търпи загуби за да може той да си живее приказно в съседна Сърбия! Дали ще доживеем да видим Цветан Василев в затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още