IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харухико Курода обясни решението на ЯЦБ с положителни тенденции в инфлацията

По-рано днес Японската централна банка обяви, че няма да въвежда допълнителни парични стимули

16:41 | 07.10.15 г. 1
<p>
	<em><strong><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal;">&nbsp;Харухико Курода. Снимка: Ройтерс</span></span></strong></em></p>

 Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Японската централна банка (Bank of Japan) Харухико Курода защити решението да не се въвеждат допълнителни парични стимули с аргумента, че тенденциите за инфлацията са по-скоро положителни, съобщи Bloomberg.

По-рано днес централната банка обяви, че оставя непроменена програмата си за изкупуване на активи. На последвалата пресконференция Курода каза, че не изключва обмисляне на стимули в бъдеще, както и че централната банка няма да се поколебае да промени политиката си, ако е необходимо.

Той посочи положителните сигнали в икономиката, което противоречи на възгледите на някои икономисти, които предупредиха, че рецесията може да се върне в Япония през четвъртото тримесечие. Според Курода инвестиционните планове са стабилни, а през пролетта на 2016 г. се очаква ръст на заплатите.

Курода твърди, че инфлацията, която се стопи през последните месеци, ще нарасне с отслабване на ефектите от евтиния петрол.Потребителските цени се очаква да останат непроменени в сравнение с година по-рано заради ниските цени на енергията, но смятам, че те ще запишат ръст от около 2%, щом изчезнат ефектите от евтиния петрол“, каза Курода. 

Едва двама от всички 36 анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха разширяване на програмата за стимули. 15 очакваха такива мерки при следващото заседание на централната банка на 30 октомври. Според 13 икономисти скоро няма да има допълнително облекчаване.

Курода подчерта, че индексът на потребителските цени (CPI) не бива да се разглежда изолирано, а трябва да се взимат предвид и други фактори за инфлацията. Гуверньорът посочи, че когато се извадят хранителните стоки и енергията, CPI расте с 1,1%.

Централната банка ще обяви преразгледаната си прогноза за инфлацията и икономическия растеж на 30 октомври.

Йената поскъпна с 0,2% спрямо долара и се търгуваше за 120,02 йени за долар към 17:00 местно време в Токио (11 часа българско), а индексът Topix затвори с 1,2% повишение. Експанзивната политика на ЯЦБ обезцени японската валута с 22% от април 2013 г., а пазарът на акции нарасна с 48%, припомня Bloomberg.

В основата на програмата за стимули на централната банка стои изкупуването на японски държавни облигации – ключов инструмент за разширяване на паричната маса с годишен темп от около 80 трилиона йени (667 милиарда долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още