IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е обстрелвала цели в Сирия с крилати ракети

Четири военни кораба, разположени в Каспийско море, са поразили 11 цели на "Ислямска държава", съобщи руският военен министър

18:10 | 07.10.15 г. 45
<p>
	Президентът и военният министър на Русия Владимир Путин (вляво) и Сергей Шойгу (вдясно) се срещнаха днес. Шойгу е информирал Путин за атаката с крилати ракети от Каспийско море.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът и военният министър на Русия Владимир Путин (вляво) и Сергей Шойгу (вдясно) се срещнаха днес. Шойгу е информирал Путин за атаката с крилати ракети от Каспийско море. Снимка: Ройтерс

Русия обяви, че е обстрелвала с ракети цели на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщава ВВС.

Поразени са 11 цели на радикалната организация без цивилни жертви, обясни министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Четири руски военни кораба, разположени в Каспийско море, са изстреляли 26 крилати ракети, допълни Шойгу. От началото на въздушната операция в Сирия са поразени 112 цели, информира още той.

Междувременно сирийското правителство обяви, че сухопътните сили на президента Башар Асад са предприели атака под прикритието на руските бойни самолети. Сирийската обсерватория за човешките права съобщава за най-интензивните боеве от месеци насам в провинциите Хама и Идлиб. Сблъсъците последваха вълната от руски въздушни атаки в същите райони.

Това е и първата координирана руско-сирийска кампания по земя и въздух, откакто Москва обяви, че започва въздушната си операция в близкоизточната държава.

Кремъл твърди, че се цели във „всички терористи“ на територията на Сирия, въпреки че противниците на руския президент Владимир Путин изнесоха информация, че повечето от атаките са ударили цивилни в контролирани от опозицията на Башар Асад региони.

Решението на Русия да атакува цели на „Ислямска държава“ в Сирия от кораби, разположени в Каспийско море, представлява нов неочакван обрат на нарастващата намеса на Москва в конфликта в Близкия изток.

Още не е ясно защо са избрани точно такива оръжия, тъй като крилатите ракети трябва да прелетят над територията на Иран и Ирак, за да достигнат до Сирия, отбелязва медията. Те обаче са любимото оръжие на САЩ при операции в чужбина, затова и може да има елемент на демонстрация, че Русия разполага с пълния военен арсенал на всяка друга "суперсила".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ми да, какъв полюс може да е Русия - там варвари яздят бели мечки и фърлят копия на по 1500км, че даже и уцелват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Русия не е, никога няма да бъде полюс. Който си въобрази че Рашката е полюс, то трябва да знае че тя е отрицателният, тоест гадният. Ако искате да обсъдим кой може да е противотежест на САЩ, трябва да говорим за Китай или Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 18 rate down comment 3
michaelis21
преди 8 години
За три дни светът се обърна. Намери загубения си преди 25 години втори полюс. От еднополюсен се превърна пак в двуполюсен. Необходимо бе Русия да влезе в ролята си и да се намеси в играта. По-точно във войната с Ислямска държава в Сирия.Това събитие предизвика паника в онази част на света, където вече бяха свикнали с илюзията, че новият световен ред е за вечни времена. Осъмнаха в конфузно положение. Сякаш преди да си легнат, бяха глътнали едновременно и слабително, и сънотворно. Явно пробуждането е било кошмарно, резилът неизбежен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 17 rate down comment 4
Bones57
преди 8 години
Харесва ми дипломатичния ултиматум на руснаците към т.нар. "умерени опозиции". Или сте с нас, т.е. ще се върнете в лоното на държавата и ще воювате с наемниците на ЦРУ и СА или ще ви изпарим в близките няколко месеца.Чувам и писъците на дежурните НПО ***. Съдбата им виси на косъм, тъй като САЩ ще режат от бюджета на Америка за България. По данни на техните служби, българските НПО *** били сред най-тъпите и посредствените на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 8 години
Чакайте, не съм дал старт на кампанията! Нека руският слугинаж започне сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 18 rate down comment 6
innergy
преди 8 години
Докато краварите не могат да различат болница от казарма, руснаците целят обекти с точност +/-10 метра от 1500км. разстояние.. е така, мимоходом.. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 21 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Верно , голем смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 8 години
Малките, Вие от хързулкане не разбирате ли? Аз Ви обяснявам че се гъбаркам, Вие ама той Стоенчо. Смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 23 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
А сега ново двайсе...как не познаваш американци бе , нали си дилър на Фолксваген в Америка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 34
Стоян Петров
преди 8 години
Никакви каузи не защитавам. Аз само се присмиваме на рашките и на Вас, техните хранени хора, Ей сега ще влезна в ***.ru и ще се насладя на предлаганите зарплати. Масква, до 700 $, Санк Паули, до 500 $, Алтайски край, до 300 $. Пък Вие си водете "високо-интелектуални" дебати. Смешнеете. Жалко е само за приятелите ми руснаци. Много са. А американци не познавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още