IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев призова за политическо решение за членството ни в Шенген

Държавите от ЕС трябва да останат ангажирани не само на думи с процеса по обединението на Европа, смята българският президент

18:21 | 07.10.15 г. 4
Плевнелиев призова за политическо решение за членството ни в Шенген

За политическо решение на държавите от ЕС за членството на България в Шенгенското пространство призова българският президент Росен Плевнелиев по време на среща с министъра на външните работи на Холандия Берт Кундерс.

Българският държавен глава е посочил, че страната ни отдавна е изпълнила техническите изисквания за членството в пространството, а правото на свободно придвижване олицетворява самата идея за обединена Европа, посочват от Прессекретариата на Президентството.

Плевнелиев призова държавите от ЕС да останат ангажирани не само на думи, но и на дело за този процес.

Очакванията на българските власти бяха през октомври, по време на редовното заседание на Съвета на министрите на външните работи, да бъде обсъдено и българското членство в Шенген. Предложението беше поетапно премахване на граничния контрол – първо на българските летища, тоест въздушните ни граници.

В дневния ред на заседанието за 8 и 9 октомври обаче подобна точка липсва, а министрите ще обсъдят бежанската криза и контрола на границите на общността.

Една от държавите, която гласува против членството ни в Шенген досега, е Холандия. Мотивът е липсата на съдебна реформа в страната ни. От срещата между Плевнелиев и Кундерс става ясно, че Холандия оценява положените усилия и постигнатото от България за изпълнение на критериите за присъединяване към пространството.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни е инвестирала значителни средства за подобряване на наблюдението и охраната на външните граници на ЕС и днес се справя много по-добре, в сравнение с началото на бежанската криза.

Обща беше оценката, че засиленият миграционен натиск към Европа изисква съвместни усилия и солидарност от страна на държавите членки на ЕС, както и по-силен ангажимент на Съюза към съседните на Сирия държави, в които живеят най-много бежанци от конфликтните зони в Близкия Изток.

Министър Кундерс призова за спазване на европейските изисквания и за регистрация на всички имигранти, влизащи на територията на Съюза.

Възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен и привличането на повече холандски инвестиции в България, също бяха обсъдени по време на срещата. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, като за последните 20 години е вложила над 7 млрд. евро в българската икономика.

Според президента Плевнелиев бързото развитие на сектора на информационните технологии у нас, производството на храни, както и предстоящите реформи във водния сектор създават благоприятни възможности за привличането на повече чуждестранни инвеститори. Министър Кундерс отбеляза, че холандски компании проявяват интерес за партньорство с български фирми в сферата на информационните технологии.

Изграждането на Европейския енергиен съюз ще бъде един от най-важните приоритети на холандското председателство на ЕС, заяви Берт Кундерс и потвърди подкрепата си за предприетите от България действия за енергийна диверсификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
"БРАВО"! Щом "призовава", значи маймуните дори и сгрешили, "правилно" са гласували за него! Така ли е обаче?Да проверим РЕЗУЛТАТА от призива: - 0? - Не! Не е 0 ...резултата е отрицателен за маймуните, защото "призива" ги товари с ВЯРА - че нещо което не зависи от уж избрания от тях, може да се промени чрез него! А тази ВЯРА, ще бъдат ползвани да сгрешат по същия начин ... ПАК!КАК - ами като просто участват на изборите - нищо повече не се изисква!Но, да проверим дали същия знае. че маймуните са маймуни:Вчера каза "Уверен съм, че вече имаме достатъчно опит, за да направим най-добрия избор" - но щом маймуните могат да бъдат лъгани по един и същи начин безброй пъти, то ОПИТА няма никакво значение за тях!/всички избори до сега го доказват/ - и щом опциите в ИЗБОРА са предварително определени, извън полето на избор на маймуните, то и самия избор няма значение за тях!/всички избори до сега го доказват/=> ОЧАКВАТ ВИ ДА НАПРАВИТЕ "НАЙ-ДОБРИЯ" ИЗБОР, просто за да участвате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Президентката пак не вдява. Холандеца му говори за корумпирани съдии и прокурори, нашия едно си знае едно си бае... Технологии компютри контрол... Глупости български...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Сега и външен министър идва да набива канчето...призовал Плевналиев...кого , филанкишията. Да се оправя България с мангалора...пък за Шенген по нататък може евентуално да се разговаря...на ниво втори зам секретари...Шоу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още