IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният сектор донесе ръстове за европейските фондови пазари

Акциите на Volkswagen се оказаха едни от най-добре представящите се в сектора

19:28 | 07.10.15 г. 1
Автомобилният сектор донесе ръстове за европейските фондови пазари

Стабилизиране на автомобилния сектор, както и поскъпването на петрола в ранната търговия на световните пазари, станаха причина за ръст на водещите индекси на борсите на Стария континент.

Една от компаниите, която изтеглинапред автомобилния сектор днес е Volkswagen. Акциите на германския гигант поскъпнаха със 7,12% до цена от 104 евро по време на търговията на Франкфуртската фондова борса.

Причината за това стабилизиране на изпадналата в тежка криза в последните седмици автомобилна компания е обещанието на новия изпълнителен директор Матиас Мюлер, че от януари 2016 година ще започне процесът по отстраняването на измамния софтуер от дизеловите двигатели и до края на следващата година тази процедура ще бъде приключена.

Търговията с акциите на VW подкрепи ръста на DAX и индексът приключи сесията на ниво от 9 970,4 пункта, което представлява увеличение от 0,68 на сто спрямо предходната сесия във вторник.

На зелена територия, макар и с по-малки ръстове, приключват още и френският САС 40 и FTSE 100. Водещият индекс на Лондонската фондова борса прибави 0,16% към стойността си и финишира при ниво от 6 336,35 пункта. САС 40 отчете ръст от 0,14 на сто до 4 667,34 пункта.

С ръст в последните минути на търговията и паневропейският Stoxx Europe 600 също успя да затвори на зелена територия. Стойността на индекса достигна до 360,93 пункта, което е ръст от 0,14 на сто.

Цената на петрола ограничи ръста си в последните часове след като американското енергийно министерство публикува данни, показващи ръст на резервите от горива в САЩ в по-големи от очакваното стойности. Така лекият суров петрол вече се търгува за 48,91 долара за барел, след като в по-ранните часове атакуваше нивото от 50 долара за барел.

Европейският Brent поевтиня до 52,53 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още