IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Присъединяването ни към Шенген е въпрос на сигурността на ЕС

Липсата на връзка с информационни системи на Шенген ограничават действията ни, смята вицепремиерът

17:12 | 08.10.15 г. 1
Бъчварова: Присъединяването ни към Шенген е въпрос на сигурността на ЕС

Присъединяването на България към Шенген вече е въпрос на сигурността на целия ЕС, заяви по време на Съвета по правосъдие и вътрешен ред вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Бихме искали присъединяването на България и Румъния към Шенген да се отчита, когато се обсъждат и планират координирани и солидарни дейности в областта на управлението на външните граници“, допълни тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР).

В изказването си пред своите колеги, министър Бъчварова поясни, че управлението на външните граници е пряко свързано с най-актуалните предизвикателства пред ЕС, свързани с миграционните процеси. Това изисква координиран, солидарен и колективен отговор от всички-държави членки.

„Благодаря на България за усилията, които полагате за защита на външната граница на съюза, независимо, че не сте член на Шенген,“ отбеляза от своя страна ротационният председател на Съвета - министърът по миграцията на Люксембург Жан Аселборн. 

По думите на министър Бъчварова въпреки че настоящата ситуация е предизвикателство пред целия ЕС, най-засегнати са държавите-членки на предна линия, включително България, които отговарят и за сигурността на външните граници на Съюза.

Ето защо е необходима проява на солидарност именно към тези държави. Трябва да се намери правилният баланс между колективните действия и националния суверенитет при граничното управление, каза още министър Бъчварова.

По думите й България не може да допринесе пълноценно към общите усилия в тази насока, тъй като все още не е част от шенгенското семейство.

Вътрешният министър подчерта, че липсата на пълен достъп до някои визови и шенгенските информационни системи ограничава възможността на страната ни още по-успешно да противодейства на контрабандата и трафика на хора въпреки наличния капацитет и готовност от страна на България за справянето с този все по-значим за цяла Европа проблем. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Присъединяването на България към Шенген вече е въпрос на сигурността на целия ЕС, заяви по време на Съвета по правосъдие и вътрешен ред вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.Анджък де...затуй не смеят да рискуват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още