IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска от донорите си да удвоят финансовите си ангажименти

Според украинския финансов министър помощта от 40 млрд. долара на МВФ няма да постигне достатъчно добри резултати

13:19 | 09.10.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовият министър на Украйна Наталия Яреско призова САЩ, Европейския съюз (ЕС) и останалите донори да удвоят финансовите си ангажименти към разкъсаната от конфликти страна през следващата година. Тя предупреждава, че спасителната помощ от 40 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ) няма да успее да постигне много за гарантирането на дългосрочна икономическа стабилност, съобщава Financial Times.

В интервю за медията Наталия Яреско подчертава, че Киев не е готов да предложи на Русия „специална сделка“ по облигации за 3 млрд. долара, чийто матуритет изтича през декември. Украинският финансов министър настоява, че те би трябвало да са част от преструктурирането на дълга, договорено с останалите кредитори през лятото.

Правителството в Киев беше поздравено от МВФ и САЩ за постигането на значителен прогрес в прилагането на икономическите реформи, въпреки че фондът все пак очаква украинската икономика да се свие с 11% през тази година. Правителството е обещало амбициозен пакет от нови мерки, включително нов бъдещ данъчен кодекс с плосък данък от 20% за корпоративните и личните доходи.

Според Яреско правителството се нуждае от по-голяма подкрепа от международната общност за финансиране на инфраструктурни и други инвестиции и демонстриране на напредъка пред гражданите. За това то се нуждае от по-голяма двустранна помощ от донори като САЩ, които общо са предоставили 7,5 млрд. долара на Киев през тази година. Министърът заяви, че сумата трябва да се удвои с нови фондове, фокусирани върху насърчаването на инвестициите в Украйна.

„Украйна е постигнала много, за да докаже на международните си партньори, че работим здраво, че можем да извървим пътя“, казва тя. „Мисля, че това означава, че международните партньори би трябвало да могат да увеличат общата си подкрепа за нас“, допълва тя.

Яреско се срещна с руския финансов министър Антон Силуанов, като основна тема на разговор са били облигациите с изтичащ матуритет, допълва информационната агенция.

Обсъжданията, организирани по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка, представляват първите преки разговори между руснаците, които подкрепят бунтовниците в Източна Украйна, и правителството в Киев по сложния както за МВФ, така и за Украйна проблем.

Киев смята, че руският дълг е търговски и твърди, че той трябва да бъде третиран като всеки друг, включен в преструктурирането за 15 млрд. долара през лятото. Русия обаче настоява, че той трябва да се разглежда като „държавен“ дълг, което означава, че неизпълнение по облигациите ще усложни текущата програма на МВФ. Съгласно правилата си МВФ потенциално трябва да преустанови помощта си за Украйна, ако правителството в Киев не осъществи плащането през декември.

Яреско настоя, че срещата в петък с руския ѝ колега е просто част от кампания за обсъждане на преструктурирането с кредиторите. Нейната цел, казва тя, е да „деполитизираме“ дискусиите по облигациите. Ръцете ми обаче са вързани, допълва тя.

„В правен процес сме. В момента не мога да направя нищо извън този правен процес“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
И какво е истинска демокрация?Отговор: Демокрацията е състояние на народите, в кето едни доят за някой, а болшинството е доено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
динамо
преди 8 години
И да ги удвоят няма да стигнат. Ще трябва да ги утроят. Ама от къде? Писах аз в Инвестор, че Украина е голяма лъжица за ЕС. 45 млн. народ, който няма понятие какво е истинска демокрация, свикнал да работи по "съветски"т.е.малко, за малко.А те самите си мислят явно, че в ЕС те ще лежат, а някой ще плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Ако някой още не е разбрал - американците съсипаха още една държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Съгласно правилата си МВФ потенциално трябва да преустанови помощта си за Украйна, ако правителството в Киев не осъществи плащането /на РУСИЯ/ през декември"Едва ли МВФ ще си създава проблеми с Русия и Китай заради някакви украински *** УКРАЙНА Е ЕДНА ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА, КОЯТО ПО ПЪТЯ СИ ЗА ЕВРОПА РЕШИ ДА МИНЕ ЗА ПО КРАТКО ПРЕЗ ПРОПАСТА!По подобие на ФРЕНСКАТА революция и тази от МАЙДАНА е обречена да изяде децата си. Това ще стане скоро , ама много скоро когато завеят ветровете и СПРЕ ГАЗОПОДАВАНЕТО от Русия.МЪКА И ПЕЧАЛ ще настъпят и по нашите земи и ДИАРБЕКИРА които сме на една пъпна връв с укрите. *** ще получават газ само по СИН ПОТОК, и ще се налага спешно да гради ТУРСКИЯ защото този през България ще е пресъхнал!ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА С УКРИТЕ И С НАС. ДОРИ НЕ СА ЗА ВЯРВАНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Само да видим какъв ще е отговора на "Донорите", че едните донорските им съседи се отказаха и си чакат даденото, че ако не го върнат ше тряя да се явят при Всевишния през 2016г. ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Aлоуу хохлите! Киев официално обяви фалит! Незалежната напрактика фалира.Стига глезотии.Биг Брадър не вдига оборотите на зелената печатница за глезотиите на слугите и *** си!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
Хохлите окончателно ще омръзнагт на целия свят.До смърт ще омръзнат.Прошляци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
Хохлите окончателно ще омръзнагт на целия свят.До смърт ще омръзнат.Прошляци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още