IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС смята временно да свали санкциите срещу Беларус

Решението зависи от поведението на беларуския лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя

15:23 | 09.10.15 г. 3
<p>
	Лидерът на Беларус Александър Лукашенко. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) смята да премахне за четири месеца санкциите си срещу Беларус, включително срещу авторитарния президент Александър Лукашенко, след изборите в неделя, освен ако на 11 октомври не се случи нещо извънредно, разкриват дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Според дипломати външните министри на страните от ЕС ще вземат решението в понеделник след триседмични трудни обсъждания за това как да се отговори на действията на беларуския лидер, който помилва шестима политически затворници през август и беше домакин на мирните преговори за Украйна през февруари, съобщава БТА.

Тези ходове затвърждават представата в ЕС, че Лукашенко, който поддържа близки връзки с Русия и е известен на Запад като "последния диктатор" в Европа, отваря Беларус към Стария континент.

"В зависимост от поведението на Лукашенко на президентските избори, в понеделник ще бъде взето официално решение за отмяна на санкциите за четири месеца", коментира запознат с въпроса високопоставен дипломат от ЕС.

"Необходимо беше ЕС да отговори на освобождаването на политическите затворници", казва и друг дипломат.
Лукашенко постави под въпрос изграждането на военновъздушна база на Русия в Беларус, с което направи рядко срещана отстъпка след организираните протести срещу базата.

Според дипломатите санкциите на ЕС срещу 140 лица ще бъдат прекратени от края на октомври до края на февруари. Оръжейното ембарго обаче ще остане в сила.

Брюксел все пак ще запази възможността за подновяване на санкциите, които се удължават през последните няколко години. Това може да стане, ако се прецени, че Беларус извършва нови правонарушения.

Четирима членове на беларуските служби за сигурност, за които има подозрения, че са отговорни за изчезването на политически противници на Лукашенко, ще продължат да бъдат подложени на санкции.

Някои от 25-те засегнати от мерките беларуски компании сега ще имат право на финансиране от Европейската инвестиционна банка.

Прекратяването на други ограничения за Беларус, които блокират достъпа на страната до европейските капиталови пазари, експортно кредитно застраховане или техническа помощ от ЕС, ще означава, че Русия вече не е единственият източник на финансиране за Беларус.

Някои компании, като износителя на военно оборудване "Белтехекспорт", вероятно ще останат подложени на санкции.

Премахването на санкциите може да отбележи нов етап в дипломацията на ЕС, при който повече се набляга на намирането на партньори, отколкото на акцентирането върху ценностите на общността. Това става след провала на започнатата през 2003 г. европейска политика на съседство, която не успява да стабилизира или демократизира съседите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Причината е, че не искат да нападат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
А и тея ли имат санкции ? E що да не са нападнали некой и те ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
И някои реват от комунизма!Да, комунизмът, специално у нас, веднага след девети не за гордост и пак сме изпълнявали външни директиви.Да, идват и от Москва, не само, но както казва сам Путин, самото първо съвестско руско правителство е били 80% нагоре евреи.Ето и линк:https://***.youtube.com/watch?v=SuFT-wb14l0Друг въпрос, кои са всъщност евреите, има страхотни манипулации и забравяме Анщайн, когато се сетим за банкерите.Но вижте заглавието, що за надменност и богоизбранност на така нареченият ЕС!Под директивата на САЩ, ЕС сам си налга санкции, а американските корпорации заемат местата им!Що за колония е Европа? Докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още