IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Забавянето в развиващите се пазари крие нови рискове за еврозоната

Според президента на ЕЦБ е възможно преразглеждане на програмата за количествени облекчения

21:49 | 09.10.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Забавеният икономически ръст в развиващите се пазари и падащите цени на суровините представляват нови предизвикателства за еврозоната, на които вероятно ще трябва да се реагира с промени в програмата за количествени облекчения, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Bloomberg.

Развитието около забавения икономически ръст в нововъзникващите пазари създава нови рискове за перспективите пред еврозоната”, каза Драги по време на годишната среща на МВФ в Лима. "Все пак държавите във валутния съюз се оказват гъвкави и инфлацията се очаква да се повиши в края на годината", прогнозира той.

На фона на ефектите от забавянето на икономиката в Китай еврозоната се затруднява да набере инерция в своето и без това крехко възстановяване, отбелязва Bloomberg. През март тази година ЕЦБ започна програма за количествени облекчения, като всеки месец влива в икономиката 60 милиарда евро, като изкупува активи с цел стимулиране на търсенето и инфлацията. 

Предвид новите рискове на глобалните пазари на капитали и суровини, внимателно следим релевантната информация“, казва Драги. „Експертите в институциите са готови да използват всички налични инструменти, ако се наложи преразглеждане на мащаба, структурата и времетраенето на програмата за изкупуване на активи“, допълва той.

Президентът на ЕЦБ предупреждава, че държавите трябва да са внимателни и да следят ефектите от по-високите разходи за финансиране на дълга.

„Тъй като доходността по облигациите е волатилна, високо задлъжнелите държави трябва да внимават за рискове, свързани с настоящата среда на ниски лихвени проценти“, казва още Драги. Той препоръчва икономическите реформи да са насочени към повече възможности за приспособяване и гъвкавост на еврозоната при глобален шок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Президентът на ЕЦБ г-н Марио Драги не зачита, че причината за актуалните кризи не е в компетентността на ръководената от него институция.Днес ЕЦБ е със съдба на жертва в условия на сгрешена парична система и е обречена на провал. В действителност, при условия на наличната държавна грешка, ЕЦБ колкото по-добре работи да подсигурява икономически растеж, толкова по-силен потенцил за криза се развива и щетите ще са по-болезнени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Май Драги предупреждава какво ще се случи, като го "дигнат" зад Океана.("Той препоръчва икономическите реформи да са насочени към повече възможности за приспособяване и гъвкавост на еврозоната при глобален шок.")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
fri
преди 8 години
"На фона на ефектите от забавянето на икономиката в Китай еврозоната се затруднява да набере инерция в своето и без това крехко възстановяване, отбелязва Bloomberg."Разгеле! Китай оказвал влияние и на ЕЗ...а не само на ФЕД...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=fCbQXlonIVIЩе ви хареса! Особенно интересно е за трудностите при доставките на реални злато и сребро ! ====="Как може цената на среброто и златото да пада а да не могат да отговорят на търсенето на реалните метали!? Отговорът е ......." ====Изслушайте го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=fCbQXlonIVIЩе ви хареса! Особенно интересно е за трудностите при доставките на реални злато и сребро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
QE няма да помогне на еврозоната. Безмислено е ЕЦБ да изкупува немски, френски, испански или италиански книжа при положение, че правителствата щом получат парите не ги инвестират в нищо, а ги харчат за помощи за безработица, социално здравеопазване, интеграция на малцинствата и т.н. Според мен трябва да се скъса връзката между правителствата и ЕЦБ, която е изнудвана да финансира безотговорността на социалисти и социалдемократи с печатане на пари. Освен това цената на енергията в Европа е изключително висока благодарение на трилиони евро инвестирани в вятърни паркове и слънчеви централи. Например в Германия вместо да се построят няколко голями ВЕЦ-на реки като Рейн, Одер и Майн както бразилците построиха на река Парана такава. При положение, че днес в Китай има ВЕЦ с мощност 22 хил. MW или 11 пъти капацитета на Козлoдуй сега с капацитет 2 хил MW. За един трилион евро можеше да построят такива мощности за поне 70-90 хил. MW, а не схръхскъпи ФЕЦ-ове с мижава мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още