IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА може създаде колонии на Марс до 25 години

Достигането до планетата агенцията разделя на три етапа

12:24 | 10.10.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Проектът на Nasa на Марс Curiosity. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Проектът на Nasa на Марс Curiosity. Снимка: Ройтерс

Американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) обяви плановете си да създаде постоянни селища на Марс, които да бъдат напълно независими от Земята през 30-те години на този век, съобщи Daily Telegraph. 

В доклада "Пътешествието до Марс" агенцията обяви мисията за пионерска и историческа, като заселването на Америка и кацането на Луната.

“През близките десетилетия НАСА ще предприеме мерки за човешко присъствие отвъд Земята. Ще търсим възможност за хората да работят, да учат и да живеят далече от Земята продължително време. Пътешествието до Марс отнема много месеци в една посока и бързото връщане не е приемлив вариант".

Достигането до Марс НАСА разделя на три етапа, като първият е зависим от Земята, през втория ще бъдат изпитани технологиите, а третият е независим от Земята.

През първия етап ще продължат експериментите на Международната космическа станция, така че екипажите да не бъдат застрашени от здравословни проблеми заради радиацията и микрогравитацията в дълбокия космос. Сега астронавтите престояват в космоса ограничено време именно заради опасенията, че космическата радиация причинява рак. Много от тях след като се върнат на Земята, трябва да носят очила, заради увреждане на оптичния нерв от налягането, предизвикано от микрогравитация. Има също опасения, че астронавтите могат да развият деменция и да имат проблеми с фертилитета.

Първите експерименти далече от Международната космическа станция ще са на орбита около Луната. След това мисиите ще бъдат по-далечни.

Последният етап ще е с пилотирани мисии на орбита около Марс или някоя от луните на планетата. След това астронавтите ще кацнат на Марс и ще могат да създадат колонии с модулна архитектура и 3-D принтиране.

"НАСА сега е по-близо до изпращане на американски астронавти на Марс, отколкото когато и да било в историята ни" - каза директорът на НАСА Чарлз Болдън. 

За създаването на колонии на Марс НАСА предвижда също да бъде разработена нова и мощна транспортна система със слънчево задвижване. Товарни кораби ще транспортират всичко необходимо за живеене години преди кацането на първите хора там. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

13
rate up comment 34 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
ше стане работата человеците ше оцелеят above and beyond. По-скоро мисля, че ще е от няколко хиляди години, даже до 50 вече може да има някой там, но да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 8
deant
преди 8 години
не заради написаното в библията и не заради физичните закони (на които сме само одраскали повърхността само), а заради простотията вградена в човешкия геном. Аз не съм убеден, че човешките същества могат да направят това. Можв би след няколко хиляди години, ако не сме унищожили планетата и сме еволюирали в друг по-умен вид, да. Но засега всичко това остава по филмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 38 rate down comment 13
белот
преди 8 години
Хаха...ми щот не са били никога !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 15
Сините камъни
преди 8 години
Това със звездичките взе да ми харесва, ...................... оставя се на въображението, какво е казал авторът, а варианти много!Например н-а-с-р-а-н-и американци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 14
Сините камъни
преди 8 години
Мирише на *** американци, които нямат друг отговор за случилото се в Сирия с руските ракети.Та малко пропаганда в името на величието име повече от задължителна.Колко ли народ ще прикоткат от другите страни, за да си развиват технологиите.А, те на Марс искта да идат, а що не могат да идат за втори път на луната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 13
bgMan
преди 8 години
Могат, да, но ще им трябват роби за да ги пращат там да колонизират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
За целта си има Холивуд , Импе...тренират отсега , гледай Мат Деймън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 10
julian12
преди 8 години
Защо е нужна атмосфера?! Ти шегуваш ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 11
khao
преди 8 години
Танасе, жалко за хора като теб с толкова късо мислене. ... и защо им е да създават атмосфера на Марс ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 2 Обяснил съм за Библията и науките - http://atanasio.blog.bg/drugi/2015/05/18/bibliiata-i-naukite.1362356,и за ционизма - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Ционизма се крие повече зад САЩ - неолиберализъм във банкерството и т.н. дерегулации на финансовият капитализъм казано общо и въпроса е какво да се направи за да не се срине ''системата'' и международният ред от което да настъпи хаос, войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още