IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ще настоявам за повишение на разходите за социална дейност

Вицепремиерът заяви, че се подготвя нов Закон за социалните услуги, който разделя социалните плащания от социалните услуги

11:48 | 11.10.15 г. 19
Калфин: Ще настоявам за повишение на разходите за социална дейност

Неяснотите в бюджета трябва да се изяснят до месец време и чак тогава ще видим с колко средства разполагаме, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на труда и на социалната политика Ивайло Калфин. Това е причината и от сега да не кажем колко ще бъдат и как ще бъдат разпределени, допълни той.

"Водим много активни разговори с Министерство на финансите,  като до края на месеца те би трябвало да приключат и бюджета да бъде представен", допълни Калфин, пояснявайки, че ще настоява за повишение на разходите за социална дейност.

Социалният министър обясни, че през 2015 година при общо намаление на бюджета, социалните разходи са се увеличили. "Това, което ми се ще обаче и затова обсъждаме няколко варианта с Министерството на финансите, е да потърсим начини, по които ще постигнем по-видим резултат", поясни той. "Единият вариант е малко да се увеличат различните плащания, а другият – да насочим с допълнителен бюджет усилията си за по-видимо решаване на проблемите в някои области".

По повод идеята за преразглеждането на огромния брой инвалидни пенсии, чрез който се смята, че се източват голяма част от социалните ресурси, министър Калфин заяви, че вероятно ще бъде създадена една изцяло нова система за оценка, както и приложена нова цялостна политика при хората с увреждания.

"С останалите решения, които вече бяха взети,  по отношение на пенсионната система и по отношение на Закона за семейните помощи за деца, вече и законодателно са затворени доста от кранчетата, които източваха тези системи", припомни той. "Така че  усилията за по-ефективно използване на ресурса, който имаме, са постоянни и това ще продължи и с инвалидните пенсии".

Министър Калфин сподели още, че се подготвя закон, който чак следващата година ще бъде готов и ще бъде значителна промяна – нов Закон за социалните услуги, който разделя социалните плащания от социалните услуги.

"Той ще дава възможност за много повече съучастие за този, които има възможност за получаване на по-индивидуални социални услуги. Така че всички промени в сектора на социалната политика продължават с пълен ход", поясни той.

Относно заплатите на социалните работници, министър Калфин обясни, че от много време възнагражденията не са били актуализирани.

"Това е тежка работа -  много често в агресивна среда, в която човек действително трябва да вложи много сърце и за да я работиш, за мен е приоритет въпросът със заплащането на колегите от сектора", сподели Калфин. "Има нужда да създадем действително добри условия за работа, ако искаме и резултат да получим".

Вицепремеирът допълни, че "бедните хора в България са тези, които имат доход линията на бедността – тя беше 286 лева за миналата година, а методиката, по която работим даде друго число".

Той допълни, че и е подписал предложение до Министерския съвет, който трябва да утвърди следващата година най-вероятно 300 лв. да бъде границата за бедност на член от семейството. Министър Калфин обаче успокои, че има средства за всички, които смятат да подадат молби за енергийно подпомагане през идващия есенно-зимен отоплителен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"При частните бирници основно отиват малки семейни хотели на собственици, които не могат да си покрият кредита към банката. Семейният туризъм разчита предимно на неустойчивия български турист, който няма предварителна резервация и почивката му е кратка. "==Това е само извадка от картинката. Масово "средния" и " дребен" бизнес изпитва същите затруднения. Просто не си знаят интереса и без да искат лобират за едрия или чужд бизнес. Чудя се кога ли ще проумеят, че без сънародниците си са за никаде. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Аз лично подкрепям разходите за социални дейности да растат с 1/2 от растежа на БВП. Ако няма растеж, не трябва да има и повишаване на средствата за социални разходи"======="При частните бирници основно отиват малки семейни хотели на собственици, които не могат да си покрият кредита към банката. Семейният туризъм разчита предимно на неустойчивия български турист, който няма предварителна резервация и почивката му е кратка. Не така стоят нещата обаче при големите хотели, които са вързани с туроператори. При тях има по-сигурни туристи, които плащат и остават за по-дълго време. Затова в Слънчев бряг например, където продажбата на хотели също е на килограм, все още успяват да се откопчат от съдебните изпълнители, но агенциите за недвижими имоти са пълни с тях. "Много пъти сме коментирали по тази тема. Пак да запитам. КОЙ смяташ че ще прави разходи запупувайки продукт на БГ бизнеса /среден и дребен? Едрия в голамото си болшинство е ЧУЖД. КОЙ ще купува, та да има ръст на БВП ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Аз лично подкрепям разходите за социални дейности да растат с 1/2 от растежа на БВП. Ако няма растеж, не трябва да има и повишаване на средствата за социални разходи. Другото нещо е, че не трябва да има социални привилегии за българи, които нямат принос към БВП на страната. Не сме богата държава за да отглеждаме търтеи и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
На стената на проф.д-р Боян Дуранкев преподавател в УНСС по маркетинг и стратегическо планиране съм писал и той е харесал изложеното - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1613710335573861Индоктринирането на съзнанието става най-лесно в икономическата наукаМилтън Фрийдман и особено Фридрих Хайек има предвид индустриалният капитализъм когато говори за свободен пазар тоест за финансовият трябва строги регулации защото се видя какво направиха - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Изпълнителната власт(мин.съвет и премиера)има право да предложи на законодателната мерки а дали ще се приемат е отделна тема ако нямат мнозинство Отделна тема е дали имат достатъчно знания защото икономиката е е особена ,сложна и социална наука Преди около 2 месеца им писах да направят едно просто нещо - наказ.отговорност за тези които участват в сенчестата икономика и естествено тотална прозрачност на разходите на бюджета и това - http://ime.bg/bg/articles/konsultativniyat-cinizym-na-administraciyata/ още факти - http://ime.bg/bg/articles/myastoto-na-bylgariya-v-open-government-index-2015-/Темата е голяма и в коментар 11 съм го казал възможно най-кратко за мултипликатора на Кейнс и (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Единствените германци, които в действителност организирано се борят срещу насилствената ислямизация на страната им са от бившата ГДР по ирония на съдбата. Причината за това е комунизма и факта и съответно активното поколение между 18 и 45 г не са примити мозъци от безумното мултикултурно образование. Днес в училищата в Германия децата биват учени, че целия германски народ е виновен за WW2, не само нацисткия елит и германците трябва да са засрамени от своя расизъм, култура. Хора, които не уважават собствената си култура няма да искат да я защитят, когато тя е застрашена от нещо и затова виждаме ***, посрещащи бежанците с добре дошли. Този феномен се нарича cultural marxism.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 10Известно е в икономическата история т.нар. инвестиционен мултипликатор на Кейнс. Той твърди, че когато едни пари се дадат за пенсии и заплати на държавни служители или в друга непроизводствена сфера резултатът е, че 1 лв. създава 0.3 - 0.8 лв. нарастване на БВП, докато когато този лев се инвестира в ново производство или инфраструктура, т.е. като държавна поръчка , тогава 1 лв. може да създаде между 2.5 - 3 лв. нарастване на БВП.Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Икономиката е особена ,сложна и социална наука - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29и явно са почнали да проумяват някои неща които нобелиста по икономика проф.Стиглиц написа в книгата си ''Цената на неравенството'' Давос(2014г.) свет.икономисти бяха категорични и МВФ признаха http://***.dw.de/новите-прозрения-на-мвф/a-17488238Проф.Пикети го доказа емпирично - http://***/article?id=428257 Капитализмът и в САЩ постига най-големите си резултати 1950 - 1970год. защото има големи регулации и високи данъци за мултипликатора на Кейнс и статията за студента който доказа ,че професорите грешат е много добра - http://solidbul.eu/?p=3421Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Г-н Емил Хърсев го обяснява донякъде - http://***.segabg.com/article.php?id=681511Аз съм против да се раздават безразборно соц.помощи особено кеш тоест трябва ваучери за енергия и обществени кухни защото купоните за храна в САЩ за 50-те милиона американци също не ми харесват.Св.ап.Павел е казал ''които не иска да работи не трябва и да яде'' и въпроса е как да се подържа безработица до 3% и аз мога да е подържам столетия напред.Наскоро икономи.отдел към ООН каза как - 4 дневна раб.седмица тоест намаляване на раб.време но това е за накрая и съм обяснил(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsДжон Мейнард Кейнс около 1930г. също прогнозира, че през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
300лв. граница за бедност е малко при факта ,че КНСБ го изчислиха на 560лв. Отделно става въпрос за достойно заплащане на труда и Проф.д.ик.н.Иван Ангелов го каза точно - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaПовече (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още