IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на културата прекрати временно реставрацията при Ларгото в София

Повод за решението е сигнал на граждани, според които реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките

11:33 | 13.10.15 г. 2
Министърът на културата прекрати временно реставрацията при Ларгото в София

Министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил временно да се спре консервацията и реставрацията на останките на древна Сердика при Ларгото в София, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Повод за решението е сигнал на граждани, според които реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките, посочва се в съобщението.

Рашидов е решил да събере работна група от експерти, които да анализират изпълнението на дейностите по проекта.

През последните дни се развихри сериозен дебат за качеството на реставрацията на обекта, след като Манол Глишев публикува статия “Как НЕ се прави реставрация” в онлайн изданието ploshtadslaveikov.com.

В отговор в профила си в социалната мрежа Facebook зам.-кметът на София Тодор Чобанов посочи, че това се прави, за да се защитят старините от времето и природата. Според Чобанов след няколко години реставрационните дейности ще са “трудноотличими от автентичния облик на римския културен хоризонт”.

„Тези надзиди имат за цел да запазят основите на оригиналните структури от разпад и от друга страна да позволят на посетителите, които не са специалисти, да обхванат с поглед контурите на древните сгради и да добият представа за късноантичния период”, посочва зам-кметът.

Чобанов дава пример и с резервата “Помпей” в Италия, както и с Колизеума в Рим, храмът “Света София” в Истанбул, египетските пирамиди и други паметници.

Проектът за музей на открито при столичното Ларго се забави с две години заради съдебни спорове и жалби срещу избора на изпълнител. Крайният срок да усвоим финансирането за реставрационните дейности, осигурено от старата програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., изтича в края на този месец.

През миналата година се наложи Столичната община да спасява находките заради обилните валежи, докато се решат споровете за изпълнителя на дейностите. След като закъснението се навакса, плановете бяха обектът да получи разрешение за ползване през ноември и да може да приема посетители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
е то може да са платени като за правени от склуптор тия тухлички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Ogibogi
преди 8 години
Гледах репортажа и интервютата по сутрешния блок и съм леко възмотена! В никакъв случай не искам да обидя работниците, но ми приличат на обикновенни зидаро-мазачи, отколкото на хора с опит при рестраврация на такъв обект. Клепане , мазане и никакъв усет! Толкова ли не могат да се намерят или направят римски тухлички , които да изглеждат състарени, нали имаме големи склулптори, та да се добие поне малко автентичен вид?! А се дават милиони левове, без никакъв усет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още